/ netinfo
Има съмнения, че за опасното училище в Аспарухово са подправяни документи
Иван Портних в ефира на Дарик
98003
Иван Портних в ефира на Дарик
  • Иван Портних в ефира на Дарик
От Агенция „Пътна инфраструктура” трябва да съобщават по-рано на варненци за предстоящи ремонти като този на Аспарухов мост преди няколко дни, смята Иван Портних. Строителните дейности там предизвикаха километрични задръствания от изнервени шофьори.

Кметът не се ангажира с точна дата за старта на синята зона. Тя ще бъде въведена след полагането на маркировка на последните две улици. Първият месец ще може да се паркира безплатно. Портних призова живущите в центъра на Варна да подават заявленията си за абонамент онлайн.


Пускат синята зона съвсем скоро, живущите в центъра вече могат да подават заявления


Булевард „Васил Левски” трябва да бъде окончателно завършен през месец октомври - този срок е посочен в договора с фирмата изпълнител. За празника на Варна на 15 август ще бъдат пуснати кръговите кръстовища на булевардите „Сливница” и „Владислав”, обяви Иван Портних.

Все още не са приключили всички процедури по отчуждаването на частни имоти по трасето на отсечката, а съдът трябва да разреши още 3 дела по жалби на граждани за оценките на имотите им. Законът позволява на собствениците, на които това е единственият имот, да го обитават до 3 месеца след превеждането на определената сума за него.


Бул. "Левски" ще е окончателно готов през октомври, през август пускат основното трасе


Децата от начално училище „Васил Левски” ще се завърнат в своята сграда, само когато тя е напълно безопасна. Укрепителните дейности се очаква да приключат до края на календарната година. Новата сграда беше завършена през 2012 г., но заради некачествено строителство беше обявена за застрашаваща живота на своите обитатели.  


Прокуратурата поема случая с опасната сграда на училище, родителите на протест


„Разбирам неудобствата на хората в района, но трябва да сме честни с тях – до 15 септември няма как да приключат укрепителните дейности. Пуснахме сигнал в прокуратурата и сме предприели съдебни мерки,  надявам се фирмата изпълнител „Стоянстрой” да си понесе цялата отговорност. Имаме подозрения, че са подправяли документи, например Акт 15”.


100 млн. лв. са необходими, за да се спаси Варна от наводнения при силен дъжд


Търсят се различни варианти за осигуряването на 100 млн. лв., с които да бъде разрешен проблемът с наводняванията във Варна при силен дъжд. Средствата са необходими за разделяне на битовата и дъждовната канализация в центъра на града, както и за нов колектор на улиците „Битоля” и „Пирин”.

Портних добави, че заради валежите тази седмица е създадена организация за почистване на дъждовните шахти.  Сформирани са и екипи, които да реагират при критични ситуации с наводнени участъци.  
 
Целият разговор с кмета на Варна е в прикаченото аудио.