Показват глава на мумия и табела на публичен дом в музея
Показват глава на мумия и табела на публичен дом в музея / Dariknews.bg, архив

Женска глава на египетска мумия ще бъде показана в Регионалния исторически музей във Варна. Находката датира от 1 в. пр. Хр. и е била подарена на Карел Шкорпил. Експонатът ще бъде част от изложба за египетското изкуство, която ще бъде открита през лятото в морската столица, съобщи в ефира на Дарик директорът на музея проф. Валентин Плетньов.

В Римските терми във Варна, които са четвъртите по големина в Европа, е имало публичен дом. За това свидетелства голям камък с изображения на фалоси, който е част от експозицията в музея. „В античния свят това е била нормална дейност и не е била преследвана“, заяви Плетньов.

Община Варна ще поиска държавата да й прехвърли за срок от 10 години собствеността на Термите и на християнски паметници. Това ще позволи на местната власт да кандидатства за средствата от европейските фондове. В момента се работи по проекти за визуализация на манастрите в местностите Джанавара и  Караач теке. Има идея те заедно с Аладжа манастир да бъдат включени в маршрут с християнски паметници.

Участъците, през които е минавала крепостната стена на Одесос, след ремонта на центъра на Варна ще бъдат маркирани. Там, където е възможно, части от стената ще бъдат извадени на повърхността, за да могат да се забелязват от пешеходците.

В изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България”, която ще бъде официално открита днес в музея „Лувър” в Париж, Варненският музей ще участва с две обеци с изображението на богинята Нике, огърлица, съдове от 4 в. пр. н.е., плочки от слонова кост с изображения на погребални сцени. През октомври музеят ще участва с артефакти в изложба в Япония.