/ Дарик Варна
Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна
Окръжният съд във Варна остави в ареста 55-годишния Курт М. и 50-годишния Робърт П. Двамата граждани на Кралство Нидерландия са обвиняеми по досъдебно производство за това, че в периода 26 януари 2017 до 16 март 2018 г. в условията на продължаващо престъпление са осъществявали контрабанда на три вида прекурсори с общо тегло 16,222 тона, информират от съдебната пресслужба.

Опит за контрабанда на 16 тона амфетаминопроизводни спрян на варненското пристанище

Според обвинителния акт чрез фалшиви документи двамата внесли през митнически пункт Варна-Запад на три пъти прекурсори за производство на амфетамини. Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна. Прекурсорите PMK (4,297 тона) APAA (7,525т.) и APAAN (4,400 тона) били декларирани като почистващ препарат за прозорци.

Престъплението, в което са обвинени Курт М. и Робърт П., е тежко по смисъла на закона, като Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода" от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лв.

Материал за амфети за половин милиард евро задържан на варненското пристанище 

Защитата на Курт М. поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че той има постоянен адрес в Бургас, както и три собствени предприятия в морския град и ако остане в ареста не би могъл да ги управлява. Според защитника мъжът не е знаел, какво друго е имало в пратката освен препарат за прозорци и е твърде вероятно да е имало смяна на част от товара в Китай или Виетнам. Адвокатът на 55-годишния холандец изтъкна, че той страда от диабет и има нужда от лечение, поради което поиска „домашен арест“. Тъй като не бяха предоставени доказателства на здравословното състояние на Курт М., прокуратурата поиска съдебно-медицинска експертиза за установяване на състояние му, а дотогава ще му бъдат предостави исканите от него медикаменти.

Защитата на втория обвиняем Робърт П. също поиска по-лека мярка за неотклонение с доводът, че мъжът трябва да се грижи за трите си деца, както и че очаква четвърто. Според адвоката му макар и с постоянен адрес в Испания, мярка „парична гаранция“ в по-голям размер би обезпечила присъствието му в производството.

Като разгледа всички събраните до момента гласни и писмени доказателства, включително и тези събрани чрез СРС, протоколи от претърсвания и изземвания, съдът прецени че съществува обосновано подозрение Курт М. и Робърт П.,  да са автори на деянието. Предвид реалната опасност лицата да се укрият или да извършат друго деяние, съдът определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определенията на Окръжен съд – Варна може да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.