Синята зона във Варна
Синята зона във Варна / Дарик Варна
Събраните средства от старта на зоната са около 498 000 лева, което включва сумите от кратковременно паркиране и абонаменти

Около 6000 автомобила паркират дневно в  синята зона във Варна, обособена между бул. “Христо Ботев“, бул.“Мария Луиза“, бул. “Осми приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“.

Вече плащаме задължително за паркомясто в синята зона

Събраните средства от старта на зоната са около 498 000 лева, което включва сумите от кратковременно паркиране и абонаменти на живущи и юридически лица, съобщиха от общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“.

Работното време на зоната е от 9:00 до 19:00 часа, през уикенда и в празнични дни паркирането е безплатно. Таксата за престой е 1 лев на час. Плащането може да бъде чрез sms, мобилно приложение или плащане в брой в търговски обекти, намиращи се в обхвата на зоната. Мобилното приложение – Виртуален паркинг метър, може да бъде изтеглено от сайта на общинското дружество – www.varnaparking.bg.

След регистрация се зарежда виртуален портфейл, който прехвърля към страницата на epay.bg, чрез която се въвежда акаунт на клиента или детайли по банкова карта. Операцията е еднократна и методът на плащане се запаметява автоматично.

Над 200 000 лв. генерира варненската синя зона само за месец

Единствено мобилното приложение дава възможност да се заплати и половинчасов престой на цена 50 стотинки. Също така могат да се запаметят на различни автомобили за бърз достъп. Системата изпраща и предупредително съобщение 5 минути преди изтичане на периода на паркиране.

Друг начин за заплащане е чрез изпращане на съобщение. Клиентите на българските мобилни оператори изпращат SMS на номер 1352 с текст – номера на автомобила. Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално табелата с регистрационния номер на съответното пътно-превозно средство. С

истемата приема изписване на кирилица и латиница с максимално допустим брой 10 символа. Таксуването на паркиране с SMS е за един час. Цената за едно съобщение е 1 лев плюс стойността на SMS към мобилния оператор.

Успешно заплащане се счита за извършено, когато клиентът получи обратно потвърдително съобщение. Системата изпраща и напомняне 5 минути преди изтичане на периода за паркиране.

Подадени са близо 1500 заявления за локално паркиране в „синята зона“

Третият начин за заплащане е в брой и се извършва в търговски обекти, които са отбелязани със стикер, на който е изписано на български и английски език „Тук можете да платите кратковременно паркиране синя зона". Цената е също 1 лв. на час.

Паркирането в „синята зона“ е разрешено до 3 часа. При достигане на максималния период, системата няма да приема и таксува опити за последващи заплащания и клиентът трябва да премести своя автомобил извън обхвата на зоната. Нов тричасов престой може да започне след като изминат 30 минути от изтичане на предходния.

Повече информация на адрес www.varnaparking.bg, тел.: 070/ 070-352 и Център за административно обслужване на адрес ул. „Александър Рачински“ №29.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК