/ Община Варна
Промените ще влязат сила след приемането им от Общински съвет
Комисията по транспорт одобри промени в транспортната схема на Варна.

С една от тях ще бъде разрешен проблема с превоза на пътници по линии №26, 27 и 28, чиито превозните документи не се признават от оператора Ченсфилд-55“ ЕООД.

За целта Комисията за разработване на маршрутните разписания към Община Варна предлага разкриването нова автобусна линия - №30. Линията е предназначена да обслужва гражданите от СО „Телевизионна кула“ и СО „Добрева чешма“.

Варна ще разполага с бюджет от близо 648 млн. лв.

Тя включва 3 автобусни спирки - двупосочно - „Лотос-1“ и „Лотос-2“; „ТВ кула-1“ и „ТВ кула-2“ и „Добрева чешма“. Линията ще е с начална и крайна точки „Бризобръщача“ и СО „Добрева чешма“.

Съветниците предложиха към списъка със спирки да бъде включена и още една - четвърта, на т. нар. „голям завой“ в посока с. Кичево, респ. посока Варна. Според Николай Антонов, изпълнителен директор на „Градски транспорт“ ЕАД, за да се изпълни качествено транспортната услуга по тази линия е необходимо и изграждане на допълнително уширение и асфалтиране на главния път преди разклона за СО “Добрева чешма“.

„В момента ъгълът е 90 градуса и това затруднява маневрирането на превозните средства“, уточни той. Автобус №30 ще изпълнява 3 курса дневно, в двете посоки, като при спирка „Лотос“ ще се включва в маршрута на автобусни линии с № 31 и № 29.

Други промени, които предстоят са:

• нова автобусна спирка с наименование „Под моста“. Същата се позиционира между съществуващи спирки „КЗ“ и „Джанавара“ /посока кв.“Аспарухово“/ и ще се обслужва еднопосочно

Реализацията ѝ ще промени маршрутното разписание на автобусни линии с номера № 12, 17, 17а, 36, 37, 46, 55 и 60 и тролейбусна линия № 88 в посока кв.“Аспарухово“ в гр.Варна. • Нова автобусна спирка с наименование „Девня“ - района на търговски комплекс „Кауфланд Варна-Одесос, която ще се обслужва двупосочно

Реализацията ѝ ще промени маршрутното разписание на автобусна линия номер № 23 с направление: жп гара-Варна - с. Каменар

• нова автобусна спирка с наименование „Гробищен парк Север-2“, която ще се обслужва двупосочно. Реализацията ѝ ще промени маршрутното разписание на автобусна линия номер № 29 с направление: жп гара-Варна - м. “Аладжа манастир“.

Променят работното време на пунктовете за карти за градския транспорт във Варна

Изграждането на спирката, е предвидено на последващ етап, след като бъде одобрен инвестиционен проект, указващ точното местоположение и безопасност за обслужване

• Нова спирка ще бъде изградена и по линията на автобусни и тролейбусни линии с номера № 14, 20, 22, 82, 88, 148, 209 и 2096

В посока бл.407 Владиславово, пътуващите по бул. ,,Константин и Фружин", ще могат да използват новата спирка с наименование „Скалата“. Тя ще е разположена между съществуващите спирки „Кап. Петко войвода" и „бл.407 Владиславово".

Спирката е еднопосочна. Целта на промените е да бъде подобрено транспортното обслужване на гражданите и гостите на община Варна и създаване на условия за достъп до определени локации.

Промените ще влязат сила след приемането им от Общински съвет.
Агенция "Фокус"