/ chernomorepfc.bg
ПСК „Черно море” е комплексен шампион в първото издание на международния турнир по плуване Black Sea Cup. Надпреварата се проведе при перфектна организация през уиенда на комплекс „Приморски” във Варна. Организатори на състезанието са  ПСК „Черно море”, община Варна, Плувен комплекс „Приморски” и Българска федерация плувни спортове. Главен съдия бе Вилислав Цеков.

309 плувци от 35 клуба от Великобритания, Румъния, Турция и България си оспорваха призовите места в спортния форум. Официални гости на церемонията по откриването бяха Деси Панева, представител на министерството на младежта и спорта, Кристиан Димитров – шеф на общинската дирекция „Спорт“, и Христо Атанасов – председател на правната комисия в ОбС – Варна и член на УС на клуба домакин. Според специалистите това е най-силната плувна надпревара у нас от турнирен характер през последните години.

Призьорите в Black Sea Cup си разпределиха награден фонд в размер на 3500 лв., както и много атрактивни предметни награди.

Призьорите в плувния турнир Black Sea Cup ще си разпределят награден фонд от 3500 лв.

„Турнирът се получи по-добре от очакваното – идеята е той да се превърне в традиция. Постарахме се заедно със зам.- председателя на ПСК „Черно море” Миролюб Адамов да подсигурим всички звена от организационна гледна точка. Догодина турнирът ще бъде още по-силен – желанието ни е да оптимизираме конкуренцията. Искаме да доведем във Варна силни отбори не с по двама - трима състезатели, а да участват цели възрастови групи. Това ще основната ни цел за второто издание”, коментира главният треньор на ПСК „Черно море” Никола Петров.

Той отчете като добър знак в навечерието на европейското по плуване за младежи доброто представяне на възпитаника си Тихомир Тодоров на Black Sea Cup. Форумът е през юли в Хелзинки. „Надявам се всичко да върви по план, да сме живи и здраве и късметът да е на наша страна там”, добави Петров.

Плувният специалист разказа, че двукратната участничка на олимпиада Екатерина Аврамова е участвала в надпреварата във Варна по пътя си към европейското за мъже и жени в Глазгоу. ”Благодарни сме, че тя и отборът й в Лондон приеха поканата ни да дойдат на Black Sea Cup. Обещаваха ни догодина отново да участват с още повече състезатели”, допълни Петров. Аврамова похвали домакините за блестящата организация и сподели, че турнирът е прекрасна възможност за изява на БГ плувците.  

В последния – трети ден от надпреварата, черноморци постигнаха следните резултати.

На 400 м съчетано плуване Георги Ковачев се окичи със сребърен медал, а съотборникът му Лъчезар Добролевски взе бронз. В тази дисциплина върхът бе окупиран от британеца Джон Бритън. Вицешампионка на 200 м бруст стана Тея Николова. В дисциплината 100 м свободен стил при представителките на нежния пол златна е Катя Аврмова, а черноморката Бояна Кирчева, която също плува много силно, ликува с вицешампионски трофей.

На 200 м свободен стил Дениел Нанков зае трето място на почетната стълбичка, а на 100 м бътерфлай Тихомир Тодоров отвя конкуренцията и спечели златно отличие. Съотборникът му Валентин Чайков завърши трети. Мирела Дойкова финишира втора на 100 м гръб. В същия стил, но на дистанция от 200 м, Михаил Александров е № 1.

Калина Николаева строши рекорд на 200 м съчетано и стана шампионка, спирайки хронометрите на 2,23.59. В тази дисциплина Александра Русева е бронзова медалистка.  След като в събота бе безапелационен в кралската дисциплина 100 м свободен стил,ученикът в ССУ „Георги Бенковски” Тихомир Тодоров спечели злато и на 50 м. Дениел Нанков заслужи сребърен приз.

ПСК „Черно море” организира международен турнир по плуване Black Sea Cup

На 50 м гръб Илчо Терзиев извоюва вицешампионски трофей, а на 50 м бруст Божидара Орленко е шампионка. Тея Николова има сребърен медал.  

Турнирът е по всички правила на ФИНА и се проведе под ръководството на сертифициран международен съдийски състав. Участниците се състезаваха в отворена система, като класирането бе формирано спрямо възрастовите групи и пола.
ПСК Черно море