/ DarikNews.bg, архив
Награден фонд от 3500 лв., както и много предметни награди, ще получат призьорите в първото издание на международния турнир по плуване Black Sea Cup.

Организатори на престижната надпревара са ПСК „Черно море”, община Варна, Плувен комплекс „Приморски” и Българска федерация плувни спортове. Състезанието ще се проведе от 1 до 3 юни на 50-метров открит басейн в комплекс ”Приморски”.

33 клуба от България, Великобритания, Турция, Румъния и Хърватска са заявили участие в турнира, анонсира главният треньор на плувния шампион на България – ПСК „Черно море”, Никола Петров. Официални гости ще бъдат представители на спортното министерство и ОбС- Варна и шефът на дирекция „Спорт” при община Варна - Кристиан Димитров. Призьорите ще бъдат наградени от спонсорите на състезанието „Девня Цимент” „Виваком” и „Агрополихим”. Турнирър е по всички правила на ФИНА и ще бъде под ръководството на сертифициран международен съдийски състав. Участниците ще се състезават в отворена система, като класирането ще се формира спрямо възрастовите групи и пола.

В първия полуден на Black Sea Cup – в петък (1 юни), участниците ще трябва да преплуват две дисциплини – 1500 м (мъже) и 800 м жени. Феновете на плуването трябва да бъдат на басейна в 18 ч. Стартовете в събота са съответно – сутринта в 9 и следобед в 17,30 ч. Официалното откриване е предвидено за 17,15 ч в същия ден. Спортният форум приключва в неделя.

Според регламента всеки отбор има право да се представи с общо 25 плувци. Всеки от състезателите може да плува в до 4 индивидуални дисциплини. Плувците са разпределени в 4 възрастови групи – момчета и момичета, родени 2005 г.; 2003 – 2004 г.; 2000 – 2001 – 2002 г. и 1999 г. и по-големи мъже и жени.

Първите трима плувци от всяка дисциплина ще получат медали и награди от спонсора на турнира. Най-добрият отбор ще бъде награден със специална купа. Първите трима състезатели по пол ще бъдат премирани с парични бонуси. Парична премия и специални награди ще има и за най-добрите плувци мъж и жена.
ПСК Черно море