/ БТА
Нашата амбиция е индустриалната зона край Варна да бъде изградена съвместно между едноименната национална компания и общините Аксаково и Варна.

Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов след среща с кмета на крайморския град Благомир Коцев. Богданов смята, че министерството, Национална компания "Индустриални зони" и общините могат да си сътрудничат, за да бъде изградена такава зона в област Варна.

Благомир Коцев остава кмет на Варна

"Индустриалната зона е важна не само за държавата, но и за общината, тя ще е притегателен център младите хора да остават във Варна, а сънародниците ни от чужбина да се връщат", коментира министърът.

БТА

Той обясни, че тепърва ще уточняват различните аспекти на проекта и допълни, че до момента е свършена немалко работа. По думите на Богданов на терените, които са южно от село Слънчево, ще се изгради не само индустриална зона, но и агро хъб, като идеята за неговото създаване е харесана и от министъра на земеделието Кирил Вътев.

БТА

Според Богданов агро хъбът ще е притегателен център за производства от хранително-вкусовата промишленост, а останалите около 3000 декара южно от магистрала "Хемус" ще са насочени основно към индустрии с висока добавена стойност. 

Кметът на Варна Благомир Коцев: Бюджетът е така структуриран, че да спрем разхищенията

Кметът на Варна Благомир Коцев добави, че е направен анализ на територията и предвид приемането на Общия устройствен план (ОУП) на Аксаково през тази година могат да се заложат процеси и да се подготвят документално нещата за 2025 година, когато да започне изграждането на тази индустриална зона.

БТА

За акциите на Община Варна в Пловдивския панаир министър Богданов посочи, че в момента са водят дела, но акциите са и трябва да бъдат собственост на държавата, защото тя трябва да запази този ключов актив.

Той обясни, че в момента не се очаква от общината и от областна администрация крайно решение, защото имаме съдебен процес. Акциите са предоставени безвъзмездно на Община Варна и както са предоставени, така трябва да бъдат върнати, обобщи министърът.

"За пореден път категорично заявявам, че тези акции трябва да се върнат на държавата", допълни кметът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Данаил Войков, БТА