/ БГНЕС
От бюджета за тази година трябва да бъдат заделени средства за изграждане на система за видеонаблюдение в целия град, каза пред журналисти кметът на Варна Благомир Коцев.

По думите му се планира камери да бъдат поставени в повече от 2000 точки, което да помогне за преустановяване на различни вандалски прояви. По думите на Коцев с изграждането на системата, ще бъде създаден и център, който да поеме управлението ѝ.

Засега няма планове за увеличение на данък сгради и такса смет, каза още кметът. Той уточни, че се работи за повишаване на събираемостта от тези местни налози.

Кметът на Варна нареди прилагането на дисциплинарни мерки за нарушения на процедури в Общината


Кметът допълни, че в момента работна група обикаля града, за да бъде направен пълен анализ на състоянието на уличното осветление. Докладът ѝ трябва да бъде готов до 17 януари. След това ще бъде направено изчисление колко би струвала пълната рехабилитация на осветлението, като бъде модернизирано и управлението му чрез изграждане на команден център. Като сериозен проблем Коцев посочи кражбите на кабели и различни компоненти от уличното осветление. Според него изграждането на видеонаблюдение би помогнало за прекратяването на тези практики. Междувременно предстои общината да сключи нови договори за поддръжката на осветлението. 

Благомир Коцев коментира още, че се водят разговори с потенциални концесионери на спирките за градския транспорт в града. Ако не бъде постигнато споразумение, за тях ще отговаря Общината. По думите на кмета, при този вариант, в бюджета за тази година трябва да бъдат заложени средства, защото състоянието на повечето спирки е лошо, освен това и материалите, от които са направени, не са достатъчно качествени. 
Мила Едрева, БТА