Археологически музей Варна
Археологически музей Варна / Дарик Варна, архив
Промяната на профила на туристите във Варна е увеличила броя на посетителите в музеите в морската столица. Миналата година е била рекордна по отношение на приходите, съобщи в ефира на Дарик новият директор на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко, който зае поста след смъртта на проф. Валентин Плетньов. 
 
На най-голям интерес са се радвали Аладжа манастир, Римските терми и Археологическият музей.  Липсата на паркоместа за автобуси пък ограничавала достъпа до Музея на Възраждането и Етнографския музей. 
 
„Профилът на туристите рязко се смени, а потокът се увеличи. Има ръст на руснаци, които освен входната такса, харчат и за рекламни материали. Чужденците, които идват в курортите ни на „ол инклузив”, не се интересуват от културен туризъм и не харчат нищо извън платения пакет. Учебният музей привлича голям брой деца, но организираните български туристи не са много. Причините за това са променената дейност на туристическите дружества и тежката нормативна уредба за организиране на училищни екскурзии. Освен това часовете по история бяха намелени драстично и не са достатъчно за посещения в музеи”, коментира Лазаренко. 
 
Проекти за реставрация на Римските терми и Аладжа манастир ще кандидатстват за финансиране по програмата „Региони в растеж”. Необходимата сума е 9 млн. лв. 
 
Игор Лазарено се надява да бъдат намерени и средства, за да продължат започналите проучвания на крепостите Кастрици и Петрич кале. През миналата година са открити 14 гроба от Варненския халколитен некропол. 
 
Най-новата изложба, която предстои да бъде открита в Археологическия музей, ще бъде посветена на историята на производството на вино.