Местните парламентаристи минават на 300 лева заплата
Местните парламентаристи минават на 300 лева заплата / netinfo
Между 250 и 300 лева месечно ще получават общинските съветници за участието си в комисиите към местния парламент. Това решение бе взето с пълно единодушие на днешната първа за годината общинска сесия в съответствие с влезлите от тази година промени в Закона за местното самоуправление и местна администрация.

До сега съветниците заработваха около 1000 лв. месечно, след като за общинска сесия прибираха по 300, а за заседание на комисия – по 100 лева.

Новите възнаграждения на съветниците ще представляват не повече 50% от средната брутна работна заплата в общинската администрация за последните 3 месеца. За участие в общинска сесия местните парламентаристи ще получават дневната ставка от средната общинска заплата, или около 25 лева.

Съветниците гласуваха и числеността на общинските комисии. Всяка от тях ще трябва да има не по-малко от трима и не повече от 15 членове.

В началото на днешното заседание на местния парламент бе официално обявено формирането на нова група в местния парламент. "Либерален алианс" ще обединява общо 11 съветници от "Ред, законност и справедливост”/ с лидер Веселин Марешки/, ДПС и Народняшка земеделска партия "Никола Петков"/ с Веселин Данов/. Лидер на новата формация ще е местният лидер на ДПС и зам.-общински предедател Янко Станев.