Искат отмяна на доживотния затвор без право на замяна
Искат отмяна на доживотния затвор без право на замяна / netinfo

Отмяна на закона за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни престъпници и изработване на нова нормативна уредба; специална политика към младите пълнолетни, към непълнолетните и малолетни извършители на престъпления. Това са част от промените, залегнали в новия Наказателен кодекс, съобщи във Варна министърът на правосъдието Миглена Тачева след подписването на споразумение за сътрудничество между страната ни и Словакия. Все още се дискутира дали пробацията да остане като наказание или да бъде негова алтернатива. Друга идея е да се отмени доживотният затвор без право на замяна, тъй като, според Тачева, подобно наказание не може да стимулира престъпника да се поправи. Държавата и данъкоплатците дават пари за издръжката на този човек, а на него не могат да му си осигурят елементарни условия за живот, затова после се стига до дела в Страсбург, коментира Тачева.

Щефан Харабин, министър на правосъдието на Словакия, обясни, че Конституционният съд в страната е приел важна реформа преди ден, като е отменил съществуването на така наречения Специален съд. Институцията се занимавала с корупционни практики, както и с престъпления на правителствени личности. Специалните съдии са били на подчинение на полицейските управления, имали са мандат от 5 години, а  заплатите им били шест пъти по-високи от възнагражденията на другите съдии, разказа Щефан Харабин. 

“Аз не одобрявам Специалния съд, защото такива съдилища имаха и Мусолини, и Хитлер, имаше и през комунистическите режими от 50-те години. Съдебната система трябва да е единна, функционална и ефективна и трябва да има бързи и справедливи решения. Специалният съд се оказа най-бавният съд. Той възникна, за да ускори съдебните процеси, но през четирите години на съществуването му, имаше само две валидни дела. Нямаше осъдени нито министри, нито посланици, а няколко корупционни дела за сумата от 20 долара”, коментира още Харабин.