Хотелиерите да отговарят за водното спасяване предлагат от БЧК
Хотелиерите да отговарят за водното спасяване предлагат от БЧК / netinfo

Плажовете да се отдават на концесия на собствениците на хотели и те да отговарят за защитата на туристите и водното им спасяване. Това е един от вариантите, който Илко Раев, председател на Българския червен кръст във Варна предлага. По думите му, ситуацията с липсата на спасители е тревожна. Въпреки че по закон на всеки 100 метра трябва да има спасителен пост, 5-километровата плажна ивица в Шкорпиловци, например, се обслужва само от два спасителни екипа; 3-километровият плаж в Камчия също разполага с два поста. Големи плажове като „Паша дере”, Галата - юг и Галата - север пък въобще нямат спасители. Дори и там, където има постове, оборудването им е в лошо състояние, допълни Раев. Той прогнозира, че всички тези фактори ще доведат до драстично увеличаване в броя на удавените.

Липсват и спасителни лодки, които трябва да са разположени на всеки 400 метра по бреговата ивица. „Всичко онова, което сме виждали в сериала „Спасители на плажа”, тук го нямаме”, обобщи Илко Раев.

Като „игра с огъня” определи кметът Кирил Йорданов положението с водното спасяване у нас. По думите му, очакванията, че хотелиерите ще „бръкнат в джоба си”, за да се заемат с плажовете и спасяването, са наивни. „Собствениците на хотели познават действията събиране и умножение, а изваждането и деленето не са в техните калкулатори”, подчерта градоначалникът. Според него, по-добрият вариант за нормативна промяна е контролната функция върху водното спасяване да се поеме от БЧК.

Веднага след като станат ясни новите депутати, ще ги поканим в общината и пред тях ще се представят всички предложения за промяна в Закона за концесиите, обеща Йорданов.