Експерти: Проучванията за шистов газ не крият рискове
Експерти: Проучванията за шистов газ не крият рискове / Районът, където са разрешени проучвания за шистов газ © Дарик Добрич

Проучванията за шистов газ не крият никакви рискове за околната среда. Използваните технологии не се отличават от тези за конвенционалния газ. Това твърди проф. Васил Балинов от Минногеоложкия университет "Св. Иван Рилски", който подкрепя идеята да се проучат залежите на шистов газ у нас. Той и доц. д-р Ефросима Занева-Добранова, зам.-декан на Геологопроучвателния факултет в Минногеоложкия университет, бяха поканени на среща в Областна управа във Варна, за да запознаят губернатори и кметове от Североизточна България за ползите от добива на шистов газ. Според тях няма голяма разлика между добива на конвенционалния и на шистовия газ, същевременно у нас има стотици сондажи за проучване за газ и нефт.

По думите на проф. Балинов не е вярно, че Добруджа ще се превърне в пустош при евентуално проучване. Ако се окаже, че находищата на шистов газ в България са достатъчни за промишлен добив, то извличането ще се извършва на безопасни места – извън защитени територии или плородни земи, каза специалистът.

Той призна, че за разлика от проучванията, рисковете при добива са много по-големи. Те обаче могат да бъдат сведени до минимум, ако се прилагат стриктно правилата и стандартите на технологията на добива. Проблемите на някои места по света се дължат именно на неспазването на тези принципи.

Проф. Балинов изтъкна, че филмът, който показва как водата от чешмите се подпалва, е голяма спекулация. „Това е газ, който е дошъл от недълбоко разположено въглищно находище. Това е метанов, а не шистов газ”, твърди експертът.  

Според него добивът на шистов газ има потенциал у нас и не бива да му се обръща гръб. Въпросът е да се докаже, че този потенциал може да бъде извлечен безопасно и да се използва от следващите поколения.