/ ThinkStock/Getty Images
Доцент Найденова
96914
Доцент Найденова
  • Доцент Найденова
Балансираният хранителен режим, съчетан с физическа активност, могат да ни гарантират добра форма и здраве. Трябва обаче да променим мисленето си и да възприемаме храната като приятел, а не като враг, който трябва да се унищожи чрез изяждане. Това обясни пред Дарик диетологът доц. д-р Дарина Найденова.

След обилно хранене е добре да разтоварим организма поне за няколко дни. Това означава да пием повече вода, на всяко хранене да добавим по една порция зеленчуци, пълнозърнени храни и плодове, съветва специалистът.

За да нямаме храносмилателни смущения, трябва да дъвчем добре, е другата препоръка на доц. Найденова. Бързото хранене, дори с полезни неща, може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт. 

„Идеята не е да ядем само биохрани и полезни храни, а да ги ядем бавно, с добро сдъвкване и без прекаляване с количествата”, казва диетологът.

Много хора не могат без сладкиши, тъй като любовта към тях ни е заложена. Не бива изцяло да се лишаваме от него, но трябва да има баланс.

„Сладкото не е основна храна, то е деликатесен продукт, от който можем да хапнем малко и от време на време. Количеството трябва да бъде като за удоволствие, не като за наяждане”, коментира специалистът.

По думите на доц. Найденова от алкохола се пълнее и то доста, тъй като той е много калоричен. Няма никакъв смисъл човек да ограничава сладкото, хляба, въглехидратите, ако приключва деня с прием на значително количество алкохол. 

Пролетната умора не е диагноза, твърди диетологът. Тя може да бъде обяснена с дефицити в организма, които бихме могли да облекчим с набавянето на хранителните вещества, които ни липсват. 

„Едно такова вещество е магнезият. Той много често е свързан с пролетната умора. Богати на мганезий са всички зелени храни, ядките и пълнозърнестите храни. Дефицитът на витамин Д също води до умора. Можем да си го набавим чрез мазната риба”, обясни доц. Дарина Найденова.

Какво още каза тя пред Дарик, чуйте в звуковия файл