"Четирима са регистрираните кандидати за кмет на община Вълчи дол", каза редседателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в града Бонка Димитрова. Частичният вот е насрочен за 9 октомври тази година.

На предстоящите местни избори във Вълчи дол ще се явят Преслав Петров, кандидат на партия „Свобода“, Николай Христов от партия „Възраждане“ и издигнатият от инициативен комитет Георги Георгиев.

Избирателите във Варненско ще могат да гласуват тестово на 25 машини

Партия ГЕРБ отново номинира за кметското място Георги Тронков, който през 2019 година спечели изборите, но после правомощията му бяха предсрочно прекратени. Димитрова допълни, че коалиция „БСП за България“ също се е регистрирала в ОИК за участие във вота, но не е издигнала кандидат.

Правомощията на Георги Тронков като кмет на общината бяха прекратени предсрочно с решение на Общинската избирателна комисия от 11 юни 2021 година. То бе обжалвано пред Административния съд във Варна.

Магистратите потвърдиха решението на ОИК и отхвърлиха жалбата на Георги Тронков като неоснователна. Делото бе гледано и във Върховния административен съд. Неговото решение от месец април тази година оставя в сила акта на варненските съдии.

На 12 май ЦИК взема решение да предложи на президента Румен Радев да насрочи частичен избор за кмет на община Вълчи дол, Варненска област. Указът на държавния глава, с който вотът е насрочен за 9 октомври, е обнародван на 12 август тази година.
БТА