Античен комплекс на нос Св. Атанас става магнит за туристите
Античен комплекс на нос Св. Атанас става магнит за туристите / Дарик Варна

Археологическият комплекс на нос Св. Атанас, включващ антично селище и късноантична крепост, да се превърне във водеща туристическа атракция в община Бяла. Такава е амбицията на екипа, който работи по проекта за реставрацията, консервацията и експонирането на комплекса. Според специалистите руините са в състояние да привлекат значителен брой посетители и да увеличат дела на туризма в икономиката на района.

За възстановяването и популяризирането на обекта Европейският съюз е отпуснал 5,37 млн. лева. С тях през следващите 24 месеца трябва да бъдат реставрирани новооткритите през последните две години раннохристиянска базилика и винарна. С парите освен алеи, водоснабдяване и осветление на обекта ще се изгради и 2 км път, водещ до туристическата атракция.

Проектът стана възможен, след като през март правителството отне от МВР терена на античната крепост на нос Св. Атанас и го дари на община Бяла. Притежаването на права върху имота беше задължително условие, за да може местната администрация да кандидатства за получаване на безвъзмездна помощ по Оперативна програма "Регионално развитие".

Античен комплекс на нос Св Атанас става магнит за туристите
netinfo
За два археологически сезона освен базиликата и винарната са открити още аязмо, мраморна олтарна маса, части от стенописи, които са сред най-ценните находки в района. Това лято е намерен и разкошен златен пръстен, който най-вероятно е принадлежал на свещеник с висок ранг, поясни ст.н.с. д-р Валери Йотов, ръководител на разкопките.

Кметът на Бяла Анастас Трендафилов допълни, че олтарна маса, като откритата на нос Св. Атанас, няма в България, а в света се броят на пръстите на едната ръка. „Масата е изработена от най-хубвия за времето си мрамор от гръцкия остров Парос. Там са се правели изделия само по императорска поръчка”, не скри гордостта си Трендафилов. Той изтъкна, че и винарната е единствената у нас. По думите му на територията на Византия е имало много такива винарни, но запазените също са единици.

Амбицията на експертите е намерените край Бяла артефакти да останат в морското градче. Изготвен е проект за изграждане на исторически музей, но се очаква неговото одобрение.

Античен комплекс на нос Св Атанас става магнит за туристите
netinfo