/ iStock/Getty Images
Община Търговище да дофинансира с 16 595 лева пет паралелки с по-малко от 10 ученици в училището в село Драгановец и във Второ ОУ "Н. Й. Вапцаров" в областния град.

Това предлага до Общинския съвет зам.-кметът Рая Матева като целта е да се обезпечи задължителното обучение на децата до 16-годишна възраст.

Предложението е на база мотивирано искане от директорите на учебните заведения. Те посочват, че поради недостиг на деца, е необходимо да се сформират четири слети паралелки в село Драгановец и една - във Второ ОУ. В училището в Търговище заедно ще се обучават децата в пети и седми клас. В Драгановец слети ще бъдат паралелките в първи и втори, трети и четвърти и четвърти, пети и шести клас. Паралелката в седми клас също ще бъде с по-малко от 10 ученици.

Съгласно държавния норматив, минималният брой ученици за сформиране на паралелка в начален етап е 16 ученици, а в прогимназиален - 18 ученици.

Демографската криза може да затвори две училища в община Каварна

Разликата между норматива и действителния брой на децата в паралелките е 10 в училището в Търговище и 38 в училището в Драгановец.

През 2020 г. Община Търговище също дофинансира четири паралелки в Драгановец. За пръв път обаче се отпускат допълнително средства и за училище на територията на града, уточняват от администрацията.

Предложението на зам.-кмета ще бъде разгледана на заседанието на Общинския съвет на 29 юли.
 
БТА