/ iStock
Духовият оркестър в Търговище посвещава месец юни на срещи с деца и с младата публика. Това са едни забавни практически уроци, който се възприемат много добре и от учениците, и от музикантите, каза пред БТА диригентът Росица Бояджиева-Вълева.

Оркестрантите вече са имали вълнуваща среща с възпитаници на детска градина „Монтесори“ в областния град. С много интерес малчуганите са разгледали инструментите на музикантите, а всеки от тях им е обяснил спецификата на своя. На децата е разказано и показано какви жанрове свири духовият оркестър.

Духовият оркестър беше в Първо ОУ „Христо Ботев“ и организира „Забавно междучасие“ на възпитаниците му. „Учениците слушат и танцуват, усмихват се и се вълнуват“, коментира Вълева. Още повече че това е учебното заведение, което има ученически фанфарен оркестър.

По думите на диригента, децата много добре възприемат срещата с музикантите. Те имат възможност и практически да усвоят нещата, които изучават в часовете по музика и физическо възпитание, част от учебната програма. 

Вълева допълни, че след продължилите две години мерки, породени от пандемията от коронавирус и ограниченията, сега срещите са очаквани и желани.

До края на месеца Духовият оркестър към Община Търговище ще има среща и с учениците от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“. А в началото на юли предстои честването на 55 години от създаването на институцията с юбилеен концерт на открито, за да могат повече от жителите и гостите на града да се докоснат до изкуството на музикантите. 
БТА