/ netinfo
Близо 140 работи от 42 автора постъпиха за селекция в Първия Салон на казанлъшките фотографи, организиран в навечерието на Рождество от общинския музей на фотографията и съвременните визуални изкуства.

Казанлък отново бе отличен като туристическа дестинация

Авторите на фотосите са казанлъчани. Наред с утвърдени имена като Александър Иванов и Бедрос Азинян, за Салона свои снимки предоставиха и млади фотографи – студенти и ученици в местната Художествена гимназия.

Над 70 от фотосите са цветни изображения. Черно-бялата фотография присъства в почти 50 работи. Повечето от авторите при снимането са ползвали възможностите на съвременната дигитална техника, но интересът към класическата технология е запазен, при това - в лицето на 17-годишните бъдещи художници от НУПИД „Акад.Дечко Узунов“, Давид Кулев и Кирил Кацаров, ползвали за снимките си в Салона, лентов фотоапарат.

Казанлък домакинства Национален хоров фестивал

Постъпилите за селекция фотоси са изключително разнообразни и в цялата палитра от жанрове на художествената фотография. Много от авторите предпочитат природните гледки, но сред подадените работи присъстват също портрети, репортажи, актова, макро и дори, продуктова фотография.

За качеството на Салона говорят категорично имената на утвърдените фотографи от Казанлък. Освен Азинян и Иванов, в Салона участват още Желиян Николов, Йонко Русев, Ирена Пейчева, Стефан Папукчиев, Добромир Димов, Стефан Христов. Младите фотографи от Града на розите, които вече имат изключително силни изяви в специализирани конкурси, фестивали и форуми, също са представили снимки за Фотосалона.

Добавете блясък от вас към „Звездното небе“ на Казанлък

Носителите на престижни награди Веселин Атанасов, Илиян Мичев и Пламен Петков, ще зарадват публиката на Салона с нови идеи и завидно качество на фотографирането. Участват още Макс Буковски, Виктор Маринов, Веселин Бонев, д-р Деян Косев, както и по-малко познати имена, но с талантливи изяви – като Татяна Бончева и Пламена Радукова. Някои от фотографите живеят в Казанлък, други – вече не, но продължават да поддържат връзки с родния град.  

Изложбата на Първия фотографски салон на Казанлък се открива вечерта на 11-и декември, вторник, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.