Камен Чанев
Камен Чанев / State Opera - Stara Zagora
Световноизвестният български тенор Камен Чанев е починал от коронавирус, съобщиха от Старозагорската опера, където той беше солист от 2016 г. до сега.

Последната роля на 56-годишния певец на нейната сцена беше "Отело" - на 6 ноември.


От повече от седмица Чанев се лекуваше в болницата в Стара Загора, а близките му търсеха плазма. Доброволци помогнаха и дариха, но въпреки това Камен Чанев изгуби битката за живота си.

Камен Чанев е голямо име на световната оперна сцена.

Той е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса „Йоси Бьорлинг“, Швеция.

През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. Изявява се в основния теноров репертоар – освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско“ и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот“).

"Прощаваме се с Камен Чанев, един от най-добрите тенори на България и света! Без да можем да го приемем! Този факт на съдбата!
Огромен талант, боец, който вдигна и двете си ръце на края на това забележително представление на 6 ноември на сцената на Държавна опера-Стара Загора – „Отело“!


Беше с нас и  в „Аида“ на Стадиона, в „Турандот“, в „Селска чест“.....

„УСПЯХМЕ” казваха в края на представлението тези две ръце,  водени от невероятния глас!
БОЕЦ! Такъв бе, такъв е! Бори се докрай!


Докрай – в името, обречен на Операта, която бе неговата Съдба и Висина!
ВИСИНА!

Висина в Изкуството, на което посвети живота си!
Никога няма да забравим, нито за миг, абсолютната отдаденост и посветеност на Камен на любимото Изкуство!
За нас той е ЖИВА Легенда, Творец, който създава Живот!
Този Живот, който завеща на нас, живите!
Да го живеем с любов и отдаденост!
ПОКЛОН!", написаха колегите му от Операта в Стара Загора


Покрусен от тъжната новина е и родният му Сливен. Камен Чанев е почетен гражданин, а кметът на града Стефан Радев изказа съболезнования за загубата му.

"С дълбоко прискърбие научих, че този свят е напуснал нашият именит съгражданин, гордост за цялата сливенска общност, тенорът, покорил не една и две световни сцени, оперният певец Камен Чанев.

Неотдавна имах честта лично да връча отличието Почетен гражданин на Сливен на човека, който със своя талант прослави не само нашия град, но и България.


Изказвам дълбоките си съболезнования на семейството и близките му!
Неговата звезда никога няма да залезе!
Поклон!", написа в социалната мрежа сливенският кмет.


Поклонението пред паметта на Камен Чанев ще е на 28 ноември от 10 до 13 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора!

Поклон пред светлата му памет и огромна болка за загубата на таланта!