/ Община Стара Загора
Участниците ще бягат с ултрамаратонеца Красимир Георгиев
Над 800 деца от старозагорски училища и спортни клубове, участници в осмото издание на Детски спортни игри „Олимпийски надежди“, ще имат възможност да пробягат 100 метра с ултрамаратонеца Красимир Георгиев в събота - 11 май. Това съобщи Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Рекорден брой бегачи от 20 страни в Маратон Стара Загора (СНИМКИ)

Организационен комитет от олимпийски, световни и европейски шампиони, и медалисти от различни видове спорт, под председателството на змс Александър Томов и Граждански клуб ЛИПА, в партньорство с Община Стара Загора, организират за осми път детските игри.

„Някак неусетно минаха тези осем години. Детските спортни игри „Олимпийски надежди“ се наложиха като едно от знаковите събития в спортния календар на общината и всяка година се надграждат“, каза Красимира Чахова.

Тя съобщи още, че в събота в 9.30 часа пред общинската зала „Иван Вазов“, преди началото на детските игри,  ще бъде даден старта на третия етап от бягането на Красимир Георгиев.

Ултрамаратонецът предвижда да пробяга 1300 км от Черно до Адриатическо море в рамките на 15 дни. Той ще се движи по маршрута на паневропейския транспортен коридор №8 и ще финишира в албанския град Драч.

Инициативата се провежда под мотото "свързаност" и цели да обедини активните хора от България, Северна Македония и Албания, да насърчи развитието на инфраструктурните връзки, спорта, туризма и бизнеса между трите страни.

В бягането могат да се включат и всички желаещи старозагорци. „Надявам се това да даде допълнителна мотивация на всички млади хора, които ще се докоснат до този изключителен спортист“, допълни тя.

„Всяка година търсим иновации за развитието на Детските спортни игри. Тази година ще се включат 20 клуба и близо 800 деца. Кулминацията ще бъде от 10 часа в спортна зала „Иван Вазов“, а преди това състезания ще има в плувния басейн, както и в други спортни зали.

Всяка година разширяваме мрежата, засилваме състезателния елемент и мотивацията“, каза Олег Стоилов, председател на Граждански клуб ЛИПА. Той съобщи още, че тази година освен торбички пълни с вода, плод и сладкиши, участниците ще получат и възпоменателни медали. Ще има награди и за изявени спортисти.

„Всяка година успяваме да привлечем нови спортни величия, разнасяли славата на Стара Загора и България. В събота, освен змс Александър Томов, който е председател на организационния комитет от създаването му, в Стара Загора ще пристигне и змс Йорданка Благоева, състезателка по лека атлетика в дисциплината висок скок, носителка на сребърен и бронзов олимпийски медали, европейска шампионка в зала през 1972 г., първата българска състезателка, която поставя световен рекорд в дисциплина от леката атлетика.

Разбира се специални гости ще бъдат и старозагорските изявени лекоатлетки Емилия Драгиева и Красимира Чахова.  Младата надежда във високия скок - републиканският шампион Тихомир Иванов също ще пристигне в Стара Загора.

Демонстрациите в залата ще включват и възраждане на стари спортни игри като скачане на въже и на ластик. Ще има и предизвикателства за родители. Идеята е да се привлекат повече както деца, така и родители към спорта.