маратон
маратон / община Стара Загора
Над 570 бегачи от 20 страни се включиха в маратон Стара Загора, обединени под мотото „Бягането като начин на живот“. За втора поредна година бяха определени и държавните шампиони в полумаратона, а участниците избираха между три дистанции - класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км.

маратон
община Стара Загора

 
В дистанцията 10.5 км при мъжете победата грабна Йоло Николов с резултат 32.30 минути, а само десет секунди след него финишира неговият възпитаник Иво Балабанов, трети се нареди Християн Стоянов. При жените триумфира Оливера Йефтич от Сърбия, следвана от Адриана Папарсова от Северна Македония и Наталия Семьонович от Украйна.

маратон
община Стара Загора

 
В полумаратона при мъжете най-бърз беше Олександър Матвичук от Украйна, следван от сънародника си Богдан Семьонович и Пол Теури от Кения. Три кенийки окупираха първите три места при жените Рут Мбата, Хелън Кимутай и Гладис Бивот взеха медалите в полумаратона.
 

маратон
община Стара Загора


С най-голям интерес се очакваше финал при мъжете в класическата дистанция. Със страхотен финален спринт победата завоюва Хоси Туей от Кения с резултат 2.23.28 часа. Втори се нареди миналогодишният победител Ахмед Асеф от Италия, а трети остана Йосеф Сбаий от Мароко. Убедителна победа при жените постигна Вира Овчарук от Украйна с нов рекорд на трасето 1.38.08 часа. Втора остана миналогодишната победителка Рут Матебо от Кения, а трета е Илхан Ел Муради от Мароко.

маратон
община Стара Загора

 
В държавния шампионат при полумаратона при мъжете победител стана Митко Ценов, а при жените Маринела Нинева.

маратон
община Стара Загора

 
В маратона в Стара Загора участваха и семейство датчани, които живеят в Пловдив. Тук беше и канадецът Алистър, който през 2019 г. ще се опита да стартира на 52 маратона в 52 страни, както и да постави рекорд за Гинес като подобри световния рекорд във всяка от тях, бягайки облечен в различни атрактивни костюми. Алистър бяга в класическата дистанция от 42.195 км с ракета и топка за тенис. Изявата му е вдъхновена от състезания като Лондонския маратон, в който обикновени хора се обличат във фантастични костюми и се опитват да поставят световни рекорди на Гинес

маратон
община Стара Загора

 
Всички участници получиха медали, а призьорите в отделните дисциплини и парични награди.  Победителите в Стара Загора в класическата дистанция - и при мъжете, и при жените получават по 8000 лв., заелите второ място - по 3000 лв., класиралите се трети - по 2000 и т.н. до 10-о място с 400 лв.

маратон
община Стара Загора

 
Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация "Спорт в свободното време", Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.