/ община Стара Загора
Младият български урбанизъм и тази година си дава среща в Стара Загора.

Творческият колектив "На улицата" отново покани свежата генерация дейци на градската среда на 16 и 17 септември. Те ще се съберат за урбанистични презентации, турове и дискусии, а събитието ще премине под надслов "На улицата 3: Тяло, дух, град“.  

След като преди година Стара Загора събра архитекти, урбанисти и социолози, тази есен се открояват два акцента:културата, отразена в урбанизма, и физическата среда в градовете.

В първия ден, озаглавен "Град и дух" (16 септември, четвъртък) акцент ще бъдат литературните маршрути на Лена Драголова-в 16:30 ч. от Къщата на архитекта (Творческа зона "Сава Силов") ще започне един такъв маршрут за всички желаещи.

Известни архитекти гостуват в Стара Загора

Дискусията
започва в 18:30 в Къща-музей „Гео Милев“ и ще бъде открита от арх. Явор Панев от творческия квартал "Таляна" във Варна. За опита на Габрово в изграждането на творчески квартал ще разкаже Пенчо Койчев от Община Габрово. Арх. Христо Димитров ще покаже опита си в дигиталното документиране на архитектурни паметници, с презентация е Лена Драголова. 

Вторият ден (17 септември, петък) е ще премине под мотото "Град и тяло" и отново започва в 16:30 ч. от Къщата на архитекта с урбанистична разходка. Дискусията отново е от 18:30 ч. в Къща-музей „Гео Милев“.

Архитектките Деница Караджова и Ивелина Иванова ще разкажат за иновативния си проект за адаптиране на училищните сгради в София. Проектът събра популярност в последните години с мотото „София избира децата“. Мая Цанева, съосновател на Сдружението "Безопасни детски площадки", пък ще обърне погледа върху безопасната среда за децата в градовете. Денят ще завърши с презентацията "Активно движение, активни граждани" на Ласка Ненова от популярната платформа „БГ Бъди активен“.

Събитието е със свободен вход, но с ограничен брой места-предвиденият капацитет е според санитарните изисквания и при спазване на противоепидемичните мерки.
 
Първан Симеонов