Драгомир Стойнев: Правителството раздава държавни активи, явно като за последно
Драгомир Стойнев: Правителството раздава държавни активи, явно като за последно / БСП
Ще подадем ръка и ще подкрепим новото правителство в три основни направления - председателството на Европейския съюз, националната външна и вътрешна сигурност, и демографската криза. Това каза в Стара Загора депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Той коментира и писмото на еврокомисаря по околната среда Кармену Вела в отговор на българския евродепутат Петър Курумбашев за съдбата на горивните инсталации у нас.

„То дава зелена светлина за развитието на българската енергетика и в частност на комплекса „Марица-изток”, независимо какво ще бъде решението на Европейската комисия на 28 април”. Стойнев благодари на всички български евродепутати, които се обединиха и подписаха петицията изготвена от Курумбашев за спасяването на българския въгледобив и централите, работещи с местни лигнитни въглища.

В писмото се казва, че когато става въпрос за богати на сяра горива, се отделя специално внимание на инсталациите с мощност над 300 MW, специално проектирани да изгарят местно произведени лигнитни въглища.
„Сега трябва да се свърши добре административната работа по подготовка на документите за искане на дерогация за съществуващите мощности”, обясни Стойнев.

Това обаче не означава, че проблемите в българската енергетика са решени.
„Много сериозен остава проблемът с липсата на инвестиции в мините и ТЕЦ „Марица-изток 2”. Ние ще следим под лупа и кадрите, които се назначават”, категоричен е Драгомир Стойнев. Според него трябва да има държавна подкрепа за ТЕЦ „Марица-изток 2” за студен резерв и за емисии.