/ Тракийски университет
Светлин Стоев е автор на стенописа „Антична Загора“, а произведението е реализирано с подкрепата на Национален Фонд "Култура" и Ротари клуб Берое Стара Загора.

стенопис
Тракийски университет


Осемметровата творба, изрисувана на стената във фоайето на Западния вход на Тракийския университет, изобразява артефакти, открити в Стара Загора, които освен, че са се превърнали в символи на града, напомнят за хилядолетната история на града.

стенопис
Тракийски университет

Делегация от Германия е на посещение в Тракийски университет

На откриването на стенописа, ректорът доц. Ярков благодари на художника Светлин Стоев за избора – да твори на територията на университета, където преминават хиляди български и чуждестранни студенти. Той припомни, че сградата работят около 500 човека и се обучават 3500 студенти от България и от 48 други държави. „Радвам се, че творбата ще бъде видяна от толкова много хора. Нашето сътрудничество е с история и то ще продължи!“, увери ректорът.

стенопис
Тракийски университет


Авторът, освен художник е и създател на стандарта за Българско каракачанско куче. Стоев сподели, че подарената творба е своеобразен реверанс към Тракийски университет и Аграрен факултет, които преди 30 години са спомогнали за признаването на породата Каракачанско куче за първата българска порода.

стенопис
Тракийски университет


Стенописът е изработен за един месец и може да бъде видян всеки ден от 8 до 16:30 часа в университета.
 
Тракийски университет