/ Община Стара Загора
Те настояват и за повече паркинги и ремонт на междублокови пространства
Да бъде възобновена програмата, даваща 100% безплатно въвеждане на мерки за енергийна ефективност, повече ремонтирани паркинги и нови междублокови пространства поискаха от ръководството на Община Стара Загора домоуправители от АБ „Център“.

Това бяха част от въпросите, които те поставиха пред зам.-кметовете Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, съобщиха от Общината.

В срещата, провела се в залата на VI ОУ „Св. Никола“, се включиха и временно изпълняващият длъжността „Главен архитект“ арх. Николай Василев и секретарят на администрацията Делян Иванов.

Няма да продават сградата на АГ комплекса в Стара Загора

„Правим стъпки в посока да бъде запазен реда на сключените до момента договори, както и да остане за тях възможността да се възползват от цялостно финансиране. Все още нямаме категоричен отговор на национално ниво дали и как ще продължи санирането“, уточни секретарят на Общината.

Домоуправители поискаха възможност за електронно подаване на протоколите от Общото събрание на етажната собственост за вписване по ред на чл.46Б от ЗУЕС. Секретарят на Община Стара Загора пое ангажимент това да бъде направено и да бъдат улеснени гражданите.

„Продължава програмата за преход към алтернативни форми за отопление, с която се заменят уредите на твърдо гориво. Пилотната фаза показа, че хората имат интерес и реална полза от това“, подчерта ресорният зам.-кмет Йордан Николов.

Той съобщи, че в през последните пет години в Стара Загора няма превишаване на нивата на фини прахови частици. Към момента, освен че се мият улиците по график, е започнато оросяване на натоварените пътни артерии, за да бъде ограничено запрашаването на въздуха.

„Намаленият човешки ресурс е една от основните причини да има затруднение при поддържането на озеленяването, но се търсят варианти за справяне“, отбеляза Николов. Сериозен проблем пред поддържащото звено е и недобросъвестното отношение към детските съоръжения и парковата мебел.

Със затоплянето на времето и все повечето посетители на паркове и междублокови пространства се забелязва нарастване на броя на вандалските прояви. От администрацията апелират да бъдат подавани сигнали на денонощния Горещ телефон на Общината - 0800/ 157-37, за да бъдат взимани своевременни мерки. 

По време на срещата стана ясно, че се действа синхронно с органите на реда по темата с преминаването през централната пешеходна зона на електрически тротинетки, особено управлявани от непълнолетни.

Предстоят действия в посока ограничаване и санкциониране при нарушения. Освен това, предадени към ОД на МВР и сектор „Пътна полиция“ са над 600 записи от камерите на някои от възловите кръстовища в града за неправомерно преминаване на червен светофар.

Работи се и по новата Транспортна схема и се очаква доставката на новите електробуси, с които градският транспорт на Стара Загора ще бъде не само подновен, но и изцяло екологичен.

Друг основен проблем, който бе поставен пред местната администрация, е състоянието на някои от големите улици в града. Инж. Янчо Калоянов даде информация за предстоящия ремонт на бул. „Св. Патриарх Евтимий“, както и рехабилитация на компрометирани участъци по градските улици.

Той даде и разяснения за забавянето на големите инфраструктурни проекти, но бе категоричен, че дейностите ще бъдат подновени до дни. Предстои да стартира и вторият етап от Водния проект, който включва подмяната на ВиК мрежата в северната централна част на града.

Въпроси имаше и за срока на ремонта на сградата на СУ „Васил Левски“, на тях отговори ресорният заместник-кмет Иванка Сотирова, която изрази сигурност, че учениците ще имат възможност да влязат в реновирани стаи в началото на новата учебна година.

Участниците в срещата насочиха вниманието на местното самоуправление и към конкретни казуси с проблемни частни и общински площи, необходимост от премахване на дървета и подрязването на короните, както и подобряване на градската среда.

Срещите с домоуправители продължават. Копие от зададените въпроси и отговори ще бъде достъпно в АБ „Център“, стана ясно в края на събранието.