/ Община Стара Загора
Общинските съветници на Стара Загора не одобриха продажбата на сградата на бившия АГ комплекс в града, съобщиха от Общината.

Предложението за отказ подкрепиха 46 от съветниците, а само 1 гласува против. В рамките на заседанието бе изслушан директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ проф. Йовчо Йовчев. Той подчерта, че казусът със сградата е от дълго време.

Освободиха от длъжност главния архитект на Стара Загора

Предложеният още през 2019 година вариант със замяна и придобиване на собственост от Община Стара Загора е получавал откази два пъти от акционерите. По време на сесията стана ясно, че Общински съвет не е в състояние да предотврати продажба, но категорично потвърждава становището си и упълномощава представителя си да гласува против подобно предложение.

Представител на Общината в предстоящото Общо събрание на акционерите на УМБАЛ на 17 юни ще бъде доц. Емил Славов. По време на 39-тото си редовно заседание, старозагорските общински съветници приеха с 33 гласа „за“, на второ четене, Правилник за организацията на дейността на общинско предприятие „Гробищни паркове“, както и своя Етичен кодекс.

На първо четене бе подкрепено изменението на Правилник за условията и реда за предоставяне на финансова подкрепа за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора. Предложението цели да се постигне облекчена процедура при определяне на размера на финансовата подкрепа и тя в по-голяма степен да отчита ръста на цените на стоки и услуги.

Местният парламент прие годишните финансови отчети за 2021 г. на общинските търговски дружества със 100 % общинско участие в капитала и разпределение на печалбата.

Община Стара Загора

Разгледани и подкрепени бяха още Програма за развитие на туризма на територията на община Стара Загора за 2022 г. и отчета за изпълнението на програмата за изминалата година.

Общински съвет Стара Загора определи д-р Антония Тодорова, началник-отдел „Здравеопазване и социални дейности“ за представител на Общината в комисията за изработване на областната аптечна карта.

В зала бе изчетена и гласувана Декларация относно членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. В края на заседанието, музикален поздрав с цигулка отправи Богумил Кралев.