/ Радостин Танев/Фейсбук
Стара Загора да им свой химн, ще трябва да решат общинските съветници на последното си за годината заседание.Интелектуалци и общественици предлагат „Музикалната емблема на Стара Загора“ да бъде приета за официален Химн на града. Автор на текста и музиката е Почетният гражданин на Стара Загора проф. Петър Жеков.

Връчват наградата за добротворство

В писмото, подписано от д-р Нино Луканов, Стефка Минева,проф. Цанко Яблански, Татяна Станчева, Розета Величкова и Денис Иванов, се посочва, че той е автор и на музикалната емблема на Тракийския университет", на музикалната емблема "Казанлък", на химна на Езикова гимназия "Ромен Ролан", на гимназия "Христо Ботев" и на Международния химн на ветеринарните лекари.

Проф. Жеков е познат на старозагорската общественост с изключителния си интелект, родолюбие и ангажираност към родния си град. Той е обществен деятел с активно гражданско присъствие, убеден демократ, автор на над 400 научни, научно-популярни и популярни публикации, част от които на културологична тематика и на сценарии за научно-популярни филми. Участвал е в над 50 публицистични предавания по Радио Стара Загора, програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев" на БНР, "Би Би Си" и Свободна Европа.

Търсят се ученици с приключенски дух

Нотният му архив съдържа над 1000 художествени песни за глас и пиано в 20 албума. Неговите музикални албуми полагат началото на българското присъствие в музикалния отдел на новопостроената Александрийска библиотека в Египет, а книгите му са в редица престижни библиотеки в Европа, Америка и Австралия. За всички тези заслуги към културния живот у нас, проф. Петър Жеков е избран за Почетен гражданин на Стара Загора през 2008 г.

Неговата сестра и наша съгражданка Мария Жекова дари на Община Стара Загора потомствен имот, оценен на над 1 милион лева, с единственото желание да бъде превърнат в Културен център за талантливи деца, в памет на нейния покоен брат.

17 депутати предлагат Стара Загора да бъде обявен за Град на Българската бойна слава

В писмото се припомнят и думите проф. Пламен Джуров, който споделя: "Музикалната емблема на Стара Загора е чудесно произведение, наситено с патос и тържественост, в което прозира интелигентността на автора. Трябва да споделя, че въпреки опитите София да има свой химн, досега нищо съществено не е създадено.“

"Музикалната емблема на Стара Загора" е записана със симфоничния оркестър и хора на Държавна опера Стара Загора, под диригентството на друг голям колос в културния живот на града и директор на Старозагорската опера в периода 2003 - 2006 година, Божидар Бонев.

Предложението на сесията утре внася председателят  на Общинския съвет Таньо Брайков.