Стара Загора се прости с проф. Петър Жеков
Стара Загора се прости с проф. Петър Жеков / Цветан Четъшки

Десетки старозагорци се простиха с видния общественик, композитор, писател и учен генетик проф. Петър Жеков, носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора". Той си отиде от този свят на 81- годишна възраст, след кратко боледуване.
Проф. Жеков е автор е на над 400 научни и научнопопулярни публикации, трудове, изобретение и 12 художествени книги. Създал е близо 500 песни по текстове на български поети, както и църковно-славянски песни. Написал е музика към 180 от текстовете на известните старозагорски автори. Автор е на химна на Стара Загора, на гимназия „Христо Ботев", както и на Тракийския университет, където започва да преподава през 1985 г.

Заради цялостното му творчество в областта на музиката и генетиката, както и за особения му обществен принос в развитието на града, през 2002 г. му е присъдено званието „Почетен гражданин". Потомък на видните революционери - двамата братя Жекови, Михаил и Георги, участници в Старозагорското въстание, през целия си живот той остава дълбоко вярващ християнин, убеден и последователен демократ.

Старозагорци се сбогуваха с проф. Жеков в храма „Св. Никола", където бе прочетен съболезнователен адрес от кмета на общината Живко Тодоров.
„Стара Загора се разделя с истински възрожденец, голям човеколюбец и патриот. Всички ние дълбоко и искрено скърбим за носителя на званието „Почетен гражданин на Стара Загора" от 2002 г. проф. Петър Жеков. Ще ни липсват неговото голямо сърце и безграничната му любов към музиката, българската песен и културния обществен живот в града. Ще го запомним като достоен и ангажиран човек, с неговата доброта, сърдечност и оптимизъм", пише в съболезнованието.

На мястото за вечен покой бяха положени венци от Община Стара Загора и Общински съвет.