/ netinfo
Вие сте гордост, не само за Стара Загора, но и за България, каза кметът Живко Тодоров на среща с младите старозагорски математици, които завоюваха отличия от азиатските олимпиади това лято.

Осем старозагорски ученици спечелиха общо  10 медала - 2 златни, 3 сребърни и 5 бронзови, от международни олимпиади по математика, проведени в Сингапур (6 - 9 юли 2018), Сеул (13 - 17 юли 2018), Банкок - IJMO (27 - 31 юли 2018) и Хонг Конг (31 август- 3 септември 2018).

Кметът Живко Тодоров ще се срещне с медалистите от математически олимпиади това лято (СНИМКИ)

Децата подариха на кмета картина на звездното небе над Стара Загора, в 10.00 часа, на 12 септември 2018 година, а Тодоров обеща да продължи да помага на талантите ни както досега. „Тези успехи в една изключително трудна и престижна сфера като математиката много ни радват.

Това е сериозен успех, който свидетелства за сериозен потенциал от деца с интелектуални умения, които имат устрем и са насочени от родителите си в правилна посока. Това нямаше да се случи без активната дейност на Любомир Любенов-човек, който заслужава да бъде удостоен с най-високото отличие на Стара Загора”, посочи още Живко Тодоров.

среща
netinfo


Именитият старозагорски математик Любомир Любенов е наставник и координатор на българското участие в математически състезания в Азия. По думите му, за него са допринесли и учителите Пенка Парапанова и Васил Стоянов, заслуга за подготовката има и математикът Евтим Кънчев, изтъкнат деятел на Съюза на математиците в България, председател на старозагорската секция „Иван Салабашев“.

Талант, труд и подходяща среда са необходими за успеха. Смело можем да говорим и за старозагорска школа в математиката“, каза още Любенов. Той обясни, че български математици, бивши шампиони по математика, са на водещи позиции в цял свят.

Българка от Русе е треньор на националния отбор по математика на САЩ, старозагорецът Цветомир Петров - световен шампион през 1991 г., е водещ специалист в Google, Георги Пеев от Стара Загора пък е водещ IT специалист в САЩ.

среща
netinfo


Исторически личности са потвърждение, че Стара Загора е отдавна свързана с математическата наука. Тук е роден Иван Салабашев, автор на първия научен труд по математика, публикуван в Чехия.

Първият математически кръжок е създаден от Георги Шишков в Стара Загора, основател на немско-философско дружество в Германия след 1945 г. Проф. Минко Балкански,
един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб, е роден в старозагорското село Оряховица.