/ МВР
Петимата задържани са жители на котленското с. Градец
Разкриха извършители на множество кражби на електропроводници, съобщиха от пресцентъра на МВР.

МВР

Сигнали за кражби на медни електропроводници и за противозаконно отнемане на два леки автомобили са получени в ОД на МВР-Сливен в периода от началото на месеца до 17 декември.

МВР

При първия случай съобщението в полицията било за кражба на почти 1000 метра медни ел. проводници от 4 междустълбия от мрежата на електроразпределителното дружество на територията на новозагорското с. Новоселец.

Оставиха в ареста двама мъже, разследвани за кражби на вещи и части от автомобили

Десетина дена по-късно, на 15 декември, от с. Млекарево постъпил подобен сигнал - за извършено в нощните часове посегателство, при което с режещ инструмент били демонтирани и отнети около 420 метра меден проводник между 4 стълба, а скоро след това и на около 740 метра - този път от ел. преносната мрежа на територията на сливенското с. Крушаре.

МВР

На 16 декември в полицията в Нова Загора е съобщено за намерен в с. Омарчево катастрофирал и изоставен лек автомобил „Опел Астра”, обявен за издирване. Същия ден бил получен сигнали за изчезнал автомобил от същата марка от сливенското с. Биково, а в хода на предприетите оперативно-издирвателни действия колата била открита в имот в с. Мъдрец, община Гълъбово.

МВР

При разследването станало ясно, че опелът е ползван от извършителите на кражбите на проводници, за да се оттеглят от мястото на престъпленията и да пренасят откраднатите кабели, но претърпели пътен инцидент в съседното село Омарчево.

По случаите били образувани досъдебни производства, а криминалистите от Сливен и Нова Загора започнали упорито да работят за установяване и задържане на извършителите. В рамките на два дена - на 22 и 23 декември, те влезли в дирите на петима криминално проявени за кражби жители на котленското с. Градец.

Задържаха рекетьори, изнудвали с голи снимки богати жени

Мъжете, на възраст от 27 до 39 години, са задържани, а при проведените под надзора на Районна прокуратура-Нова Загора допълнителни действия /огледи, разпити на свидетели и други/ е установено, че в различно съучастие те са автори на кражбите.

Извършени са претърсвания, иззети са веществени доказателства, които са предадени за експертизи. При разпитите петимата признали за стореното и разказали за начина на извършване на престъпленията.

В процеса на работата по случаите криминалистите установили, че групата е извършвала престъпни посегателства и на територията и на други областни центрове в страната.

МВР

Работата по документирането и доказването на цялостната престъпна дейност на лицата продължава от служители на ОД на МВР-Сливен, както и от колегите им от Бургас, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Предстои внасяне на искане до съда за вземането на мерки за неотклонение спрямо задържаните.