/ ThinkStock/Getty Images
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност рекетьори, изнудвали с голи снимки богати жени чрез заплахи и психически тормоз, съобщиха от прокуратурата.

Повдигнаха обвинение на лихвар, срещу заемите си взимал имотите на длъжниците

Двамата бяха задържани на 18 декември в София в хода на действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Събраните доказателства сочат, че от май 2019 г., обвинените започнали да набелязват жертвите си сред хора с финансови възможности.

В някои случаи, рекетьорите се представяли пред тях като служители в колекторски фирми и им предявявали искания за плащане на определени суми.

Спипаха лихвари в карловско село, давали заеми срещу огромна лихва

Засипвали ги със заплахи за физическа разправа, използвайки всички възможни начини - очи в очи, по телефона, чрез комуникационните приложения и социалните мрежи. С психически тормоз те успели да принудят жена да им предаде 32 000 лева.

В други случаи влизали в контакт чрез социалните мрежи с момичета и жени и общували с тях докато спечелят доверието им - дотолкова, че да изпратят на изнудвачите свои голи снимки.

Задържаха тримата обвинени за участие в престъпна група за изнудване в Перник

Веднага следвало искане за откуп, за да не бъдат изпратени компрометиращите кадри на близките им или да бъдат разпространени в социалните мрежи. Изнудвани от двамата се оказали граждани от София, Пловдив, Стара Загора и други градове.

На 19 декември, Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на двамата обвинени. Съдът уважи искането и определи най-тежката мярка за неотклонение за всеки от тях.

Петима са задържани при акцията в София срещу група за лихварство

Определението може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.