/ община Стара Загора
Две нови автоматични измервателни станции за контрол на чистотата на атмосферния въздух следят непрекъснато нивото на фините прахови частици и чистотата на атмосферния въздух в Стара Загора.
 
Те са монтирани и пуснати в експлоатация през месец декември 2020 година, а местоположението им е определено с цел коректно отчитане на влиянието на различните източници на емисии на фини прахови частици, вкл. и тези от битовото отопление с дърва и въглища.
 
Станция „Железник“ е разположена в кв. „Малък Железник“, междублоково пространство на ул. „Иван Пашинов“ № 16,  а станция „Славянска“ се намира на площадка в района на бул. „Славянски“ № 2. 
 
Измервателните станции са оборудвани с автоматични анализатори за едновременно измерване на концентрациите на ФПЧ10 и ФПЧ2,5 в атмосферния въздух, което е от съществено значение за оценка на неблагоприятното въздействие на замърсяването с фини прахови частици върху здравето.
 
Данните от двете автоматични станции постъпват в реално време в Eкспертния център по проекта и в Община Стара Загора.
 
От 8 юни те са достъпни на интернет страницата на общината в раздел „Околна среда“ от основното меню, подменю „Качество на атмосферния въздух на адрес: https://air.starazagora.bg/“.
 
Визуализацията дава възможност за проследяване както на последните данни от измерените за предходното денонощие средноденонощни стойности на двата показателя за фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2,5), така и за стойностите на фини прахови частици през избран 30-дневен изминал период.
 
община Стара Загора