След среща на местната власт в района бяха набелязани мерки за подобряване на обществения ред в населените места
Изграждат център за видеонаблюдение след масовия бой в Казанлък, съобщиха от полицията.

Директорът на ОД на МВР-Стара Загора старши комисар Лазар Христов проведе работна среща в Казанлък с представители на местната власт с насоченост набелязване на мерки за подобряване на обществения ред в населените места. Тя е проведена на 23 март.

Три дни след масовия бой в Казанлък: 5 души са с опасност за живота (ВИДЕО)

Във връзка с масовото сбиване на 20 март тази година, старши комисар Христов информира, че конфликтът между двата рода е назрял още през 2022 година.

В периода от октомври 2022 година до февруари 2023 година са били образувани четири досъдебни производства и две проверки, свързани с инциденти между двете фамилии. Изготвени са били протоколи за предупреждение и писмени разпореждания. Ежедневно е бил осъществяван обход на махалите в селата.

Проведени са били две срещи с участието на полицейски служители, представители на двата рода, кмета на община Павел баня и кметовете на селата. Осъществена е била проверка по Закона за гражданската регистрация, за резултатите от която е била уведомена общинската администрация в Павел баня.

След единия от инцидентите, в рамките на две седмици е имало засилено полицейско присъствие в двете села, съвместно със служители на жандармерията. След инцидента на 20 март отново бе засилено полицейското присъствие на територията на двете села, което продължава и към момента.

Той акцентира, че предмет на срещата е да се обсъдят възможностите за взаимодействие между институциите с цел бърза съвместна реакция при възникването на инциденти.
Старши комисар Христов обяви, че е предвидено изграждането на център за видеонаблюдение на територията на Районно управление-Казанлък.

Масов бой в Казанлък: 30 души се биха с брадви на паркинг (СНИМКИ/ВИДЕО)

Като част от мерките за подобряване на обществения ред бе обсъдено, този център да има достъп до изграденото в общините видеонаблюдение. Предвидено бе да бъде извършено обследване на възлови места в петте общини, с цел подобряване на средата на сигурност.

В разговорите участваха началникът на Районно управление-Казанлък главен инспектор Петко Стойнов, старши инспектор Венелин Венелинов, ВПД началник на Участък-Павел баня, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов, кметът на община Гурково Мариан Цонев, кметът на община Николаево Николай Кънев, заместник-кметовете на община Павел баня Милена Кавръкова и Йордана Енева, Георги Апостолов - служител по сигурността в община Павел баня, Апостол Терзиев, ръководител на Спешния център в Казанлък и директорът на МБАЛ-Казанлък Кети Маналова.

Почина един от ранените при масовия бой в Казанлък

Припомняме, че след тежкия инцидент петима души са с опасност за живота, а трима от тях са в крайно тежко състояние. Събирането на доказателства е отнело повече време. 

Иззети са различни земеделски сечива - колове, брадви, ножове. За пет лица - една жена, един непълнолетен гражданин и трима пълнолетни са привлечени към наказателна отговорност за извършено престъпление - убийство.

Междувременно жители на село Тъжа се страхуват да излязат с децата си и се притеснпват за имуществото си, както и за физическо посегателство заради агресивната фамилия. Кметът на селото също потвърди, че в Тъжа витае страх. И гарантира, че проблеми в селото повече няма да има.