Петима души са настанени в Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Стара Загора след масовия побой в Казанлък. Четирима от тях са с опасност за живота, съобщи управителят на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. 

Масов бой в Казанлък: 30 души се биха с брадви на паркинг (СНИМКИ/ВИДЕО)

Един пациент е настанен в отделението по гръдна хирургия в тежко състояние с увреждания на белия дроб, а четирима са в отделението по неврохирургия, поясни той. Трима от тях са с черепно-мозъчни травми, а един е с повърхностни наранявания. 

В ареста остават 11 души от двете ромски фамилии. Засилено е полицейското присъствие в селата Тъжа и Манолово, чиито жители участваха в побоя, предава NOVA.

В сбиването се включили около 30 души. То възникна малко преди 14:00 часа на 20-и март на паркинга на Кооперативния пазар в Казанлък. Причината е вражда между два рода, а инцидентът е станал след съдебно дело в Районния съд в Казанлък между същите лица. 

Почина един от ранените при масовия бой в Казанлък

Враждата е между два ромски рода - Таирови и Бижеви. Нападнатите споделят, че това е поредният конфликт между фамилиите. „Страхуваме се, защото където и да отиваме, те са с нас. Където и да отидем, те ни следят и пак на удрят. Четири пъти стават вече. То не е един път, два пъти - четири пъти става дума”, оплака се Фанка – една от потърпевшите.

Хора от Тъжа, от където са нападателите, вече не си спомнят от къде е започнала враждата, но потвърждават за постоянни конфликти. Кметът на селото Цвятко Балабуров не вярва конфликтът да спре, особено след вчерашния смъртен случай. И той, и кметът на Манолово твърдят, че са нужни ефективни присъди. А ромите споделят, че се страхуват да пуснат децата си на училище, заради страх от саморазправа.

По-рано кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви, че за пореден път ще настоява за пеши полицейски патрули на ключови места в града и че ще изпрати запитване към Областната дирекция на МВР в Стара Загора, Районното управление в Казанлък и Окръжна прокуратура относно това какви мерки е трябвало да бъдат предприети и защо се е стигнало до инцидента, завършил с фатален край за един от участниците. 
Павлина Дудева, Ралица Стефанова/БТА, NOVA