Задържаха 23-ма мигранти от Сирия и Ирак край старозагорското село Ракитница. Те са заловени след преследване по АМ "Тракия" и населени места в област Стара Загора, продължило 70 километра. Това съобщи на брифинг в Пловдив районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова. Арестувани са и двамата трафиканти, помагали им да преминат през страната - украински граждани на по 20 години.

Заловиха нова група нелегални мигранти на „Цариградско шосе” в София

Около 11:00 часа на 205-и километър на магистралата, след получен сигнал, полицейски патрул започва да преследва товарен автомобил с полска регистрация, който не спрял на стоп палка и светлинен сигнал. Микробусът преминал на места с над 140 км/ч. през село Плодовитово, Чирпан и се насочил към село Ракитница. На изхода на селото е навлязъл в зелена площ и е спрял. Водачът и пътникът са започнали да бягат и след около 2 километъра преследване са задържани. В момента са във Второ районно управление в Стара Загора за 24 часа. Наблюдаващият прокурор ще ги задържи за 72 часа. По първоначални данни е имало и друг микробус с мигранти, но той е открит празен.

Прокуратура

Украинските граждани са влезли в страната на 21 ноември тази година, след което са пребивавали няколко дни в София. От прокуратурата разполагат с данни, че този микробус през последните няколко месеца е влизал и излизал от страната през границите със Сърбия и Румъния няколко пъти.

За 2022 досъдебните производства в Стара Загора за каналджийство са 64, като 44 са приключени и има 32 осъдени лица, посочи Димитрова.

Ако държавата води война, то тя е отбранителна, коментира Румен Попов, заместник-апелативен прокурор на Пловдив. По думите му пътно-транспортната обстановка всеки ден е изложена на опасност. След като всеки ден ставаме свидетели на такива преследвания може да си приставим колко не се залавят, каза още Попов.  

Припомняме, че в последната седмица вече има няколко случая на задържане на нелегални мигранти. Като тази сутрин в София хванаха нова група от над 10 души.
БТА