Седмица на водното спасяване
Седмица на водното спасяване / БГНЕС, архив

Водноспасителната служба към Българския Червен кръст чества през 2014 г. своя 50-годишен юбилей. Създадена през 1964 г., тя е призвана да се грижи за профилактиката и намаляването на водния травматизъм сред цялото население на страната и особено сред децата, да подготвя професионални кадри в областта на водното спасяване и да подпомага методически стопаните на водни площи за обезопасяването им.

През седмицата от 2 до 8 юни Секретариатът на ОблС на БЧК - Стара Загора провежда традиционните дни на водното спасяване. Основната ни цел, както и през предходните години, е превенцията на водния травматизъм.

Трите основни причини за удавяне са непознаването на опасностите при къпане и плуване; незнанието и неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата;
незнанието как да се помогне на човек, който се дави.

Според статистиката около 80% от удавянията стават в неохраняеми водоеми във вътрешността на страната, което е потенциален проблем и в нашата област.

За повишаване на плувната и водноспасителната култура сред децата, ОблС на БЧК - Стара Загора съвместно с много училища от областта и през 2014г. провежда обучение по програмата „Водноспасителен минимум", което продължава и към настоящия момент. Целта на програмата е да се запознаят децата преди лятната ваканция с опасностите при къпане и плуване, както и с начините за избягването и преодоляването им.

В организираните курсове за водни спасители от ОблС на БЧК - Стара Загора успешно са обучени нови кадри за водноспасителска дейност, които са запознати с последните тенденции в тази сфера на опазване на човешкия живот. До момента за 2014 г. успешно са положили изпит и са придобили професионална квалификация 15 души за квалификационна степен „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове" и 10 души за квалификационна степен „Воден спасител на открити водни площи и море". Високите стандарти на последното обучение намериха своето реално отражение в получените предложения от всички кандидати за водни спасители за започване на професионална дейност по плажовете на българското Черноморие.

В ход са организираните от кметовете на общини в областта проверки на определените за къпане и плуване места, както и за обезопасяването на забранените за къпане места. В много от комисиите има представители на областната и общинските структури на БЧК.