/ dw
Дните на отворените врати на фирмите, най-ефективната форма на Европейската седмица на професионалните умения, се проведоха организирано за трети пореден път  в област Стара Загора в края на ноември. В тях се включиха  587 ученици от началния и прогимназиалния курс  - рекорден брой за този формат.

Изнесено обучение за магистри по специалността "Топлоенергетика“ ще има в Стара Загора

Рекорден брой бяха и фирмите, които отвориха врати - 26, представители от всички области на регионалната икономика. Голяма част от тях участват в проекта ДОМИНО за въвеждане на дуално обучение, реализиран с швейцарска подкрепа, или активно се включват в различни форми на стажуване.

13 фирми участваха в младежката трудова борса

Малките ученици имаха възможност пряко да се запознаят с производствения процес в конкретни фирми, което съдейства за формиране на реална представа за тях и въздейства върху професионалната им ориентация. 

Европейската седмица на професионалните умения е инициатива на Европейската комисия и има за цел да направи по-привлекателно професионалното образование и обучение (ПОО) в подкрепа на качествените умения и работните места чрез съчетаване на прояви, които се проведоха в цяла Европа на местно, регионално и национално равнище. България участва активно в Седмицата, на която национален координатор е Министерството на образованието и науката.

Над 170 наши и чужди фирми се включват в дуалната система

Координатор за Старозагорска област е Регионалното управление на образованието в партньорство с Областен управител, общинските администрации, Търговско-промишлена палата - Стара Загора
и другите регионални работодателски организации.

В Старозагорска област още веднъж през годината, се организират Дни на отворените врати на фирмите - през месец април, по време на Областната панорама на професионалното образование, която тази година ще бъде с нов формат.