/ netinfo
13 фирми представиха своята дейност и подходящите позиции за младежи на поредната трудова борса в Стара Загора като обявиха 84 свободни места. Тя е част от проект „Готови за работа”. Целевата група по проекта са икономически неактивни младежи от 15 до 29 години включително, които не са в образование, обучение или заетост и не са регистрирани като безработни в ДБТ.
 
„Младите хора имат възможност да се срещнат с бизнеса, който е емблематичен за града. Знаете, че Стара Загора е технологичен град и има много развито производство в сферата на техниката и технологиите. Може би за пореден път липсата на кадри ще кореспондира с това, че на място няма и университет, който да вади такива кадри. Действително има много специалисти в други сфери, от колкото в техниката и технологиите.

Поканили сме младежи от ПГЕТ „Г. С. Раковски”, но те не събраха смелост да седнат при фирмите, което е много характерно за младите хора. Те предпочитат платформи, други форми на контакти. Живият контакт ги притеснява и ние положихме много усилия да ги убедим”, коментира изпълняващият длъжността директор на Бюрото в Стара Загора Жулиета Върлякова.

трудова борса
netinfo

 
Мениджър склад и логистика, технически ръководител обект, електромонтьори, монтажници, инженери, ресторантски работници и други са част от длъжностите, които работодателите презентираха. Интерес предизвика и възможността на Военното окръжие в Стара Загора, което набира кадрови войници.
 
Даниела Колева е един от участниците в трудовата борса, но предлаганите позиции не я удовлетворяват. Тя е на 29 години, с висше образование и до момента е работила в държавно предприятие по заместване. „Аз съм завършила „Финанси и счетоводство” в Бургаския свободен университет. Искам да се развивам в тази сфера".

77 младежи посетиха срещите с местните работодатели и се възползваха от възможностите за пряк контакт с тях. 

Проект „Готови за работа” е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост. Той ще се реализира във всички области и общини на територията на страната.