/ netinfo
В Стара Загора ще се извършва изнесено обучение за степен магистър, по специалността „Топлоенергетика“ на Технически университет-София, което е голяма стъпка в развитието и задържането на кадри в региона.

Записват за участие в Европейска олимпиада по статистика за ученици

Това съобщи организационният секретар на Предприемачи ГЕРБ Зафир Зарков на Регионален форум на организацията. Тема на дискусията бе икономическият облик на Югоизточен регион, земеделието, труда, заетостта и работната сила. 

„Радвам се, че именно тук провеждаме това събитие, защото градът и изобщо Югоизточния регион е с огромно стратегическо значение за икономиката ни. Основно предимство на Стара Загора е, че тук има потенциал за развитие на високотехнологични, модерни предприятия в сферата на енергетиката, машиностроенето, електротехниката и електрониката и това не е случайно“, каза Зарков.

Организират обучителен курс за младежи с представители на IT сектора

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова
представи пред работодателите програмите „Работа“, „Младежка заетост“, „Умения“ и др. „Сред най-успешните ни програми е „Младежка заетост“, като над 40% от младите хора, които се възползват от нея, остават на работа в предприятията където са били на стаж, подчерта тя. Според нея Програма „Умения“ за първи път ще даде възможност на предприятия със специфични производства и технологии, да обучават кадри.  

Възможностите за подкрепа и развитие на сектор „Земеделие“ бяха представени от Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието и храните в 44-то НС. Тя посочи, че най-висок ръст в Югоизточния регион има при трайните насаждения, като първенец са черешите.

13 фирми участваха в младежката трудова борса

В животновъдството ръст има при отглеждането на биволи и овце. В региона на Стара Загора има добре развита преработвателна промишленост. „Заложените средства в бюджета, който ще разглеждаме в НС, са в размер на 300 млн. лв., за субсидии за земеделските стопани по линия на държавните помощи“, подчерта Десислава Танева. Тя представи и възможностите по Програмата за развитие на селските райони, както и дебата в ЕС за новата селскостопанска политика след 2020 г. 
 
Новосъздадената зона „Загоре“ в Стара Загора бе представена по време на форума от изпълнителния директор Радослав Славчев и председателя на Съвета на директорите Стефан Шоселов. Предстои приемане на ПУП на индустриалната зона от Общинския съвет в Стара Загора.

Над 170 наши и чужди фирми се включват в дуалната система

„Днес трябва да започнем дискусията за това, какво ни очаква през следващите 20 г.“, посочи Емил Христов, народен представител от Старозагорски регион и зам.-председател на Народното събрание.

Според него, след около 10 години ще се сблъскаме с един друг проблем, защото идва поколение, което трудно може да удовлетвори изискванията на бизнеса. „И това е проблем не само за нашата страна. Стара Загора е един от добрите примери в това отношение, където общината, заедно с младите хора и бизнеса стартира обучения по високи технологии“, подчерта Емил Христов. 

От форума трябва да произтекат работещи предложения и решения, тъй като предстои на първо четене в НС да се гледа Законът за бюджета на страната, който определя посоката на бизнеса, на трудовия пазар и на развитието на страната, коментира пред старозагорския бизнес областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов.