/ IStock
На 29 октомври в МБАЛ „Тракия“ - Парк беше е разкрита структура за лечение на пациенти с COVID-19 с 20 легла за пациенти с неусложнена и среднотежка форма плюс шест легла за интензивна грижа, от които три легла за пациенти, нуждаещи се от изкуствена белодробна вентилация, съобщиха от болницата.

Запълнена е легловата база за лечение на COVID-19 в УМБАЛ в Стара Загора

На 11 ноември в COVID структурата на МБАЛ „Тракия“ са разкрити допълнително девет легла. С тях общият брой на леглата за пациенти с коронавирус стават общо 35.

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването № 651/11.11.2020 г. МБАЛ „Тракия“ ще разкрие 20% легла за лечение на ковид пациенти от общия брой легла в лечебното заведение.

От края на миналата седмица върви трансформация на отделенията по „Гастроентерология“ и „Хирургия“, чиято база ще бъде присъединена към структурата за лечение на пациенти с коронавирус.

Така до края на следващата седмица МБАЛ „Тракия“ планира да разкрие още 20 (двадесет) легла за ковид пациенти, с което общият им брой ще стане 55 (петдесет и пет). Така ще бъде изпълнена заповедта за преобразуване на 20% от легловия капацитет на болницата в ковид легла.

Към 14:00 днес, всички 29 легла в ковид структурата на Болница „Тракия“ за пациенти в неусложнена и среднотежка форма са заети. От шестте легла в интензивния ковид сектор 4 са заети - там се лекуват двама интубирани пациенти и двама на кислородна терапия.

Комбиниран тест за коронавирус и грип А и Б вече и в Стара Загора

Свободни са две интензивни легла, които са били освободени вчера от пациенти, които са подобрили състоянието си и са върнати обратно в ковид отделението. За горепосоченото преобразуване на легловата база до 20% е нужно време, тъй като в момента в споменатите отделения по „Хирургия“ и „Гастроентерология“ са настанени за лечение тежкоболни пациенти, които поетапно се изписват.

Екипите на всяко отделение се пренасочват за работа в ковид структурата на едномесечен ротационен принцип. С разширяването на дейността с 20-те нови легла в процеса ще се вкючат и екипите на отделенията „Хирургия“ и „Гастроентерология“ - лекари, сестри и санитари.

Ръководният екип на МБАЛ „Тракия“ работи усилено по преустройството на сградния фонд, независимо от това, че в сградата не може да бъде осигурен самостоятелен подход и отделни входове за приемане и изписване на пациенти, както и пълна изолация на стълбища, асаньори, вентилационни и канализационни инсталации, складове и спомагателни помещения от останалите отделения в съответствие с изискванията за разкриване на инфекциозни структури.