/ Болница
Вирусологична лаборатория към МЦ Трета поликлиника вече разполага с нов комбиниран тест за антигени, предназначен за скрининг и откриване на ранна коронавирусна и/или грипна инфекция, съобщиха от болница "Тракия".

Общинските болници пред разпад - не достига персонал (ВИДЕО)

Комбинираният бърз тест за Covid-19, грип А и В е бърз хроматографски анализ за качествено откриване на антигени на вируса на SARS-COV-2, грип А и грип В, налични в човешката носоглътка. За целта се взима проба сназофарингиален тампон, точно както при PCR тестовете.
 

Болница


Разликата при двата теста е, че новият тест е бърз - в рамките на 15 минути прави бърза диагностика на трите вируса. Той обаче притежава нужната чувствителност, специфичност и точност. Резултатите от този бърз тест съвпадат на 91% с резултатите от PCR тестовете.

Старозагорският митрополит с коронавирус, лекува се вкъщи

Така, ако сте били в контакт със заразен пациент, не се чувствате добре, или просто за спокойствие - заповядайте в двора на МБАЛ „Тракия" - Парк (над стадион „Берое").

Цената на изследването е 45 лв. Изследванията с новия тест започват да се правят от утре - 10 ноември. 
Работното време на пунктовете за вземане на проба за комбиниран тест или за PCR тест е от 8:00 до 17:00 часа всеки делничен ден, а в събота от 8:30 до 12:30 часа в двора на Болница "Тракия" - Парк.