/ netinfo
Документалният филм „Звярът е още жив“ ще бъде прожектиран на 19 юли в Къщата на Архитекта от 21;00 часа. Там старозагорци ще се срещнат и с авторите на лентата, част от програмата на КинеДок 2018.

Филмът е направен по лична история. Весела Казакова и Руси Чанев са главни действащи лица в мистичен диалог между внучка и дядо, взел участие в първото и най-масово анти-комунистическо движение в Европа, наречено „Горяни“, за което все още малко се знае в България и по света. „Звярът е още жив“ e филм за престъпленията на комунизма от близкото минало на България и за актуалното влияние на левите движения в света. 

С участието на: Vesela Kazakova и Руси Чанев; Монтаж: Donka Ivanova; Анимация и ефекти: Mina Mileva; Музика: Emilian Gatsov – Елби; Камера: Allie Crawford, Пламен Гелинов, Димитър Костов; Звукообработка: Георги Маринов - Esem; Запис на глас зад кадър: Ivailo Stefanov; Сценарий и режисура: Мина Милева и Весела Казакова; Продуценти: Мина Милева и Весела Казакова – Activist38.

Оригинали на Димитър Карастоянов показва Музеят на фотографията

Вход - дарение : 5лв - редовен /3лв за ученици с включено питие.


"Звярът е още жив" бе селектиран в престижни международни фестивали, сред които най-големия фестивал за документално кино в света - IDFA, Амстердам, Сараево, Варшава, Гьотеборг и десетки други. Филмът продължава успешно световния си фестивален път, като бе награден за най-добър документален филм, режисура и анимация в Европейските независими награди, фестивали от Индия до Мексико.

Филмът беше прожектиран в Евроепйския парламент при претъпкана зала с два часа интензивна дискусия. В България направи впечатляваща премиера в Бившия партиен дом през март 2016 г. 

След премиерата си филмът влезе в киносалоните и започна да пътува из цялата страна със специални прожекции с дискусии, а след излъчването си по Българската национална телевизия през месец май 2017г. предизвика скандални реакции и емоции. Социалните мрежи се разгoрещиха от дебати и мнения на развълнувани зрители.