/ netinfo
Документалният филм на Весела Казакова и Мина Милева: "Звярът е още жив" ще бъде показан тази вечер от 18.30 часа в Регионална библиотека „З.Княжески”. Авторите ще участват в прожекцията и ще са на разположение за дискусия след нея. Билетите са на цена от 6 лева  и 4лева за ученици и пенсионери. Могат да се закупят на касата пред залата от 17:30ч. в деня на прожекцията.
 
Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни икономически анализи в затвора през 1951 г., които изненадват със своето съвременно звучене. Неговата внучка изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет. Пъзел от историята, която продължава да бъде манипулирана от леви политици.

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата (Руси Чанев и Весела Казакова). Продължение на диалога, който са водили, когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала.
 
„Звярът е още жив“ направи своята впечатляваща премиера пред българска публика на 20 март 2016 г. в бившия Партиен дом, закривайки официалната програма на 20-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест. С избора на това място авторите, известни с предизвикалия разгорещен дебат „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“, заявиха за пореден път своята позиция, че престъпленията на комунизма трябва да бъдат изучавани.                                                    
 Весела Казакова и Руси Чанев, като глас зад кадър, изпълняват главните роли в мистичния диалог между внучка и дядо, взел участие в първото и най-масово антикомунистическо движение в Европа, наречено „горяни“, за което малко се знае в България и по света.