/ Sofia Photo Agency, архив
По-късно от миналата година ще започне тазгодишният розобер в Казанлъшко, прогнозират стопани на розови градини. Причината според тях е в студената пролет и липсата на дъждове.
 
Парламентът прие законопроект за маслодайната роза

Традиционно кампанията по прибирането на розовия цвят започва в периода 11-14 май в района на Казанлък и околностите. Миналата година масовият розозобер започна на 11-ти май.

Тази година розовият цвят е все още на малки пъпки и поне в следващите 10 дни няма да бъде готов за бране, категорични са розопроизводителите. В навечерието на поредната кампания, остава наболелият въпрос - липсата на достатъчно розоберачи.

В името на набирането на работна ръка, стопаните на градини тази година са по-щедри откъм социални придобивки за тях: предлагат се закуска, кафе, минерална вода и традиционния безплатен транспорт до градините.
 
За изкупните цени и сумата за килограм набран розов цвят все още няма точна информация, поради невъзможността все още за каквато и да е прогноза. Практиката показва, че се започва с ценови нива от предходната година и в зависимост от пазарната ситуация се реагира.
 
Предвид метеорологичните условия до момента очакванията са за по-лоша реколта от миналата година. Късното начало на кампанията ще бъде в полза за Празника на розата в Казанлък, който тази година е в първите два дни на юни. Традиционно заради ранното начало на цъфтежа на розите, обикновено за Празника на розата розовият цвят вече е дефицит и се налага „внос“ от други райони в страната.
 
Тазгодишният розобер стопаните и преработвателите на маслодайна роза започват със смесени чувства, заради приетия на първо четене след повече от 15 години Закон за маслодайната роза. Според текстове от този закон, изкупуването на розов цвят ще става само при писмен договор между розопроизводител и розопреработвател.

Предвидени са глоби за производство и преработка без вписване в регистъра и за подаване на неверни данни. Дестилериите ще декларират капацитета за производство, включително на защитеното географско указание „Българско розово масло“, предвижда новият закон.