Започва масовият розобер в Казанлъшко
Започва масовият розобер в Казанлъшко / netinfo

Започна кампанията за прибирането на розов цвят в Казанлъшко. Практически от утре във всичките 15 хиляди декара с розови насаждения вече ще има розоберачи.
Първи започнаха с розобера в селата Розово и Черганово, където берат рози още от средата на миналата седмица.


Ден преди старта на масовия розобер, Казанлък и околните села са изпълнени с обяви за търсене на розоберачи, с осигурен от розопроизводителя или розотърговец транспорт. Въпреки това все още има недостиг на нужния брой желаещи да берат розовия цвят.
Според розопроизводители, част от берачите на розов цвят се опитват да използват дефицита на работници, с искания за плащане на ръка в същия ден, както и с осигуряване на закуски или вода.
60 стотинки е цената на килограм набран розов цвят, който ще получават розоберачите. Между 2 и 2,40 стига изкупната цена на килограм розов цвят, в розоварните.
Розопроизводители и розотърговци не очакват тазгодишната крайна цена за килограм розово масло да надмине рекордната от миналата година, която стигна до 6 600- 6800 евро за килограм розово масло на световните пазари. Регистрирани бяха и единични продажби на нива над 7 хиляди евро.


Високата цена на розовото масло стана причина част от него и към момента да търси своите купувачи, факт, който не притеснява розопроизводителите, тъй като българското розово масло е с уникални качества и е доказало своята висока цена.
Добра реколта и среден добив между 300 и 500 килограма розов цвят от декар, очакват тази година розопроизводителите.
Никой от тях обаче не се наема да прогнозира дали кампанията по прибирането на розовия цвят ще продължи до кулминацията на тазгодишния Празник на розата- 8-ми юни.
Заради малко по-ранното стартиране на кампанията за бране на розовия цвят, съществуват и опасения, че за Празника на розата в масивите вече може и да няма рози.
Всичко зависи от времето, категорични са розопроизводителите