патриарх Неофит
патриарх Неофит / netinfo
Да бъдете обединител и баща на българския народ, да носите мир и вяра! С тези думи председателят на Общинския съвет Таньо Брайков се обърна към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по време на тържествената сесия на местния парламент. В присъствието на представители на Светия Синод, на Вселенската Патриаршия, свещеници от Московската и Румънската патриаршия, общественици, депутати, граждани, Патриархът бе отличен със знак за особени заслуги на община Стара Загора, а Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан - с благодарствен плакет за заслуги от името на кмета Живко Тодоров и община Стара Загора. Отличията връчи председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

патриарх Неофит
netinfo


По инициатива на Негово високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан в Стара Загора се организира тържествено честване на 180 години от рождението на първия след Освобождението старозагорски митрополит Методий Кусев.

С орден „Св. Ап. Карп I-ва степен“, учреден от Старозагорската Митрополия, беше отличен кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Миналата година със същото отличие посмъртно бе удостоен митрополит Панкратий.

патриарх Неофит
netinfo


„Вие направихте заедно с Общинския съвет много народополезни дела за нашата Стара Загора и се потрудихте да бъде още по-обаятелна перлата на слънчева равна Тракия, както обичаше да назовава града ни блаженопочиналият старозагорски митрополит Панкратий. С вашите дела Вие подпомагате и духовния възход на Стара Загора“, каза митрополит Киприан от трибуната на зала „П. Р. Славейков“.

Св. Карп се числи към 70-те апостоли на Иисуса Христа. Той бил сътрудник на св. апостол Павел. Свети апостол Карп претърпял много страдания за Христовото име и най-после бил убит от враждебно настроени срещу християнската вяра евреи.В Стара Загора има улица, която носи името на Св. ап. Карп.

патриарх Неофит
netinfo


С почетен знак на Стара Загора за съществен и значим принос за развитието на общината и заслуги към нейните граждани по повод 5-ти октомври и 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев, кметът Живко Тодоров награди художника и автор на герба и знамето на града Христо Танев, председателя на НЧ „ Св. Климент Охридски“ Иван Аяров,  началника на РС ПБЗН ст. Комисар Стоян Колев и спортната легенда Иван Иванов.

знак
netinfo


Синовен и свещен наш дълг и историческа отговорност е за светата ни Православна църква да помни и да почита паметта на всички свои достойни предци, отдали силите и живота си за нейното съграждане през вековете и за осъществяването на нейната свята и спасителна мисия. Сред всички тях особено ярко грее образът на един от достойните синове на православния български народ и заслужил архипастир на светата ни Църква – приснопаметният и многообичан от целия ни православен народ Старозагорски митрополит Методий. В годината, когато се изпълват 180 години от неговото благословено рождение, за нас е висока чест и истинска духовна радост да открием настоящата научна конференция, посветена на неговата светла личност и епохално дело – не само за богоспасаемата Старозагорска епархия, но и за цялата ни света Църква, отдавна оценила и признала значителната роля и заслуги на митрополит Методий. Въпреки това личността и делото му и до днес продължават да заслужават вниманието на историците и да бъдат обект на изследване и доразкриване, защото стореното и оставеното от него за бъдещите поколения е истински богато по своите мащаби и е светъл пример за ревностно църковно-обществено служение.
 

патриарх Неофит
netinfo


Ето защо в този празничен ден, полагайки началото на настоящата научна конференция и на тържествата по повод годишнината на митрополит Методий, изказваме всесърдечна благодарност от наше име и от името на Св. Синод на Високопреосвещения ни събрат, Старозагорския митрополит Киприан, и на всички организатори и домакини на настоящето събитие, като благопожелаваме много сили и ревност по Божието дело и мисията на Христовата църква сред православния ни народ, защото паметта за родилите ни в Господа предци и почитта ни към тях са сигурна гаранция за напредъка и благопреуспяването ни като достойни чеда на Църквата и Родината. Божието благословение да бъде над всички Вас и над цялата ни света Православна църква!“, обърна се към присъстващите в зала „П. Р. Славейков“ Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, при откриването на научната конференция, посветена на дядо Методий.

патриарх Неофит
netinfo


В конференцията с научни доклади се включиха д-р Николай Атанасов , който замени починалия в началото на седмицата проф. Иван Тютюнджиев, проф. Петко Петков, д-р Румяна Лечева и директорът на ТД "Държавен архив" Галентин Караславов. Доклад изнесоха и близки на блаженопочившия Старозагорски митрополит Методий Кусев, след което бе излъчен документален филм за делото и живота му, реализиран от екипа на Телевизия СКАТ.

патриарх Неофит
netinfo


По-рано Патриарх Неофит бе посрещнат от зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, зам.-кмета Иванка Сотирава и деца, които посещават неделно училище. Следобед, Негово Светейшество, ще присъства на откриването на ремонтираната сграда на неделното училище към храм "Света Троица".

патриарх Неофит
netinfo


В 16.30 ч. ще бъдат поднесени венци пред паметника на митрополит Методий Кусев, разположен в подножието на парк „Аязмото". Възкресно-празничната вечерня в катедралния храм „Св. Николай“ започва в 18.00 ч.