/ ThinkStock/Getty Images
По искане на Районна прокуратура-Казанлък, съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж на 40 г., измамил и обрал възрастна жена, съобщиха от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Мъж се представи за служител на НОИ и обра възрастна жена

Обвинението срещу него е за това, че на 2 септември в село Тулово, Община Мъглиж се е представил за длъжностно лице - служител на НОИ, с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение у 81-годишна жена, че ще трябва да му даде парите, които държи в дома си, за да ги опише в кметството на селото и с това й е причинил имотна вреда в размер на 130 лв.

Задържаха измамник, представял се за служител на НАП

Установено е, че обвиняемият е видял 81-годишната жена пред вратата на къщата й, след което я заговорил. Представил се, че е служител на НОИ, попитал пострадалата дали е сама и след получен утвърдителен отговор, поискал среща с нея, за да й обясни възможност за увеличаване на пенсията.

Влязъл в една от стаите и започнал да разпитва пострадалата колко пенсия получава и казал, че от този месец трябва да има увеличение. Попитал дали пострадалата има спестени пари и че трябва да му предаде тази сума, за да я опише и предаде в кметството. Жената е дала спестяванията си от 130 лв.

Задържаха жена, измамила с голяма сума пари трудноподвижен пенсионер

По образуваното производство, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък, до момента са извършени разпити на свидетели, извършено е претърсване и изземване, личен обиск на лице, събрани са писмени доказателства.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Казанлък и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му. Обвиняемият е многократно осъждан, като през юни 2019 г., е изтърпял наказание от 6 години и 8 месеца „Лишаване от свобода“.

Определението подлежи на обжалване и не е влязло в законна сила.