Още два белоглави лешояди на свобода
Още два белоглави лешояди на свобода / Зелени Балкани

Зелени Балкани и проект "Завръщане на лешоядите в България" LIFE08 NAT/BG/278 отбелязаха Международния ден на лешоядите с мониторинг и подхранване на четирите волиери в Стара планина.Освен това вече са на свобода още два белоглави лешояда.

Тази година над 80 организации от пет континента ще отбележат инициативата на Работната група за хищните птици - Южна Африка и Тръста за опазване на ястреби във Великобритания. От Америка са САЩ и Канада, от Европа - Великобритания, Испания, Франция, Белгия, България и др., от Африка - ЮАР, Намибия, Кения и др., Азия - Непал, Индия и Австралия, със свои кампании.


От България Зелени Балкани заедно с Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици се включва в инициативата със следните събития:

Спасителният център за диви животни в Стара Загора отвори вратите си за всички, желаещи да видят четирите вида лешояди, които някога са се срещали в България - белоглав, черен, египетски и брадат. За съжаление, брадат лешояд днес може да се види само в Центъра, защото от десетки години видът е изчезнал от Балканите. Белоглавият лешояд, който в момента може да се види - К1Т бе вече освободен от волиерата в ПП Сините камъни, но не се присъедини към групата птици в района и, отслабнал и гладен, бе спасен от съвестни граждани в град Сливен.

Едновременни подхранвания и мониторинг на птици от площадките край четирите волиери за адаптация на белоглави лешояди. Резултатите са следните: във Врачанския Балкан са наблюдавани 10 от освободените от октомври 2010 г. насам лешояди. В района се е завърнал и KON - птица, която не бе виждана на площадката от около 3 седмици. По стечение на обстоятелствата, тринадесетият лешояд, който бе пуснат днес от тук носи и номера К13. При отварянето на вратата, К13 се е присъединил към хранещите се на площадката десет лешояда.


В Централен Балканса наблюдавани 5 от общо 8 освободени лешояда. Това са същите 5 птици, които бяха пуснати през октомври 2010 г., след което доброволно се прибраха в клетката за през зимата. През април те излязоха отново и оттогава са в района.


В месността Сините камъни бе освободен лешояд K1R, маркиран с прототипен GPS/GSM предавател. В района днес не са наблюдавани лешояди, вероятно заради лошото време, защото само ден по-рано, на 02.09.2011 на площадката бяха преброени 11 лешояди. Това е сформирана група от птици, освободени от клетките в Сините камъни и Котел, които редовно кръстосват между двете места.


Котленска Стара планина - в района на площадката през деня не бяха наблюдавани лешояди, вероятно заради лошото време и ограничената видимост.

Към момента от четирите волиери са освободени общо 51 белоглави лешояда, като е известна съдбата на 26 от тях.